söndag 25 mars 2012

A Shock to the SystemTitel: A Shock to the System / Dödlig karriär
Genre: Komedi/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1990
Regi: Jan Egleson
I rollerna: Michael Caine, Elizabeth McGovern, Swoosie Kurtz, Will Patton

Handling: Graham Marshall väntar på sin befordran på reklambyrån där han jobbar. Men i sista sekunden går tjänsten till en yngre kollega. Grahams hustru, som redan har tagit ut befordringen i förväg, går i taket och spyr galla över sin stackars man. Till slut är måttet rågat för Graham.

Omdöme: Graham Marshall (Michael Caine) har det mesta. Han sitter på en bra position på sitt jobb, han har ett fint hus och en hemmafru. Hans fru ser honom lite som en magiker då han är en rackare på att fixa grejer runt hemmet och lyckas med vad han än ger sig på. Men när han inte får bedordringen han strävat efter får han nog. Han tappar makten på jobbet och hans fru är allt annat än ett stöd.


Det hela påminner en del om American Psycho (2000) faktiskt när Graham likt Patrick Bateman smider planer och visar sin frustration. Eftersom filmen känns väldigt 80-tal också går även tankarna under långa stunder till nämnda film. Och likt den filmen är det även här svart humor med i bilden. Man är nyfiken på vad Graham egentligen har planerat och en del får man reda på genom hans berättarröst.


Michael Caine är som klippt och skuren för rollen. Elegant brittisk gentleman, men en potentiell mördare under ytan. Det är kul och man sitter och väntar på vad han ska hitta på. Tyvärr syns det på regin att man inte har en skickligare regissör som säkerligen hade kunnat få ut mer av storyn. Det finns några småsaker som kunde gjorts annorlunda rent storymässigt, men på det stora hela funkar det för stunden.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

3 kommentarer:

  1. För mig låter beskrivningen mer som Falling Dwon. Men de filmerna påminner alltså inte om varandra? Caine kanske är för kontrollerad?

    SvaraRadera
  2. Falling Down ska det ju vara förstås...

    SvaraRadera
  3. Sofia: Hmm, nej tänkte faktiskt inte på Faling Down, även om det är en film i samma kategori (person som inte tänker finna sig i situationen längre). Känslan av American Psycho är klart större, just för att Caine är, som du säger, mer kontrollerad i sina gärningar.

    SvaraRadera