tisdag 13 mars 2012

Sophie's ChoiceTitel: Sophie's Choice / Sophies val
Genre: Drama
Land: USA/Storbritannien
År: 1982
Regi: Alan J. Pakula
I rollerna: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol, Günther Maria Halmer

Handling: Sophie överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget och har nu hittat meningen med att leva vidare med Nathan, en sprudlande amerikansk jude som är besatt av förintelsen. Sophies och Nathans lycka äventyras av hennes förflutna och hans besatthet.

Omdöme: Året är 1947. En ung, aspirerande författare kallad Stingo (Peter MacNichol) flyttar från amerikanska södern till Brooklyn, New York. Där flyttar han in i en lägenhet i ett hyreshus och träffar snart sina grannar från lägenheten ovanför sin. Det är Sophie (Meryl Streep) och Nathan (Kevin Kline) som snart blir hans vänner. Sophie och Nathan har ett kärleksfullt förhållande, men då och då får Nathan plötsliga utbrott vilket även Stingo blir indragen i.


Under kommande veckor, månader, lär de tre känna varandra bättre. Sophie är en polska som överlevt ett koncentrationsläger under andra världskriget. Hon vill inte berätta så mycket om sin historia till Stingo, men pratar lite om sin far och lite om sin make, båda som dödades. Men uppenbarligen har även Nathan en hemlighet som träder fram när han druckit för mycket, eller det är vad man tror...


Regissören Alan J. Pakula är kanske mest känd för sin paranoia-trilogi bestående av Klute (1971), The Parallax View (1974) och All the President's Men (1976). Men även detta är ett verk som helt klart tillhör hans allra främsta. Berättelsen låter en lära känna de tre karaktärerna under ganska trevliga omständigheter. De är glada, de är vänner och de finns där för varandra.


Under andra halvan av filmen blir det allt mer allvarligt. Den trevliga stämningen är förbytt mot fasorna från koncentrationslägret och det allt mer ohållbara förhållandet mellan de tre. Det är också här Meryl Streep kliver ut från mängden och imponerar stort. Hon lärde sig prata både tyska och polska för rollen och gör det väldigt övertygande. Det är inte ett dugg konstigt att hon kom att vinna sin andra Oscar i karriären och att det räknas som en av de allra bästa prestationerna någonsin. Även Kevin Kline och Peter MacNichol övertygar där båda gör tidiga filmroller, vilket man inte skulle kunna tro när man ser prestationerna.


Det är sällan jag blir så påverkad av en scen som jag blir mot slutet av den här filmen. Det är så väl uppbyggt och berättat att det inte kunde göras bättre för just detta ögonblick. Utan tvekan är det filmens allra starkaste scen och det är den scenen man byggt upp hela historien och karaktärerna för, främst då Sophie. Det är en sådan film som bara man ger den lite tid så blir man väl belönad.

5 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar