tisdag 20 mars 2012

Tisdags Dok: SpellboundTitel: Spellbound
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2002
Regi: Jeffrey Blitz

Handling: Dokumentär som följer åtta åttondeklassare på deras väg till den årliga nationella stavningstävlingen i Washington DC. Vi får se deras förberedelser och slutligen den spännande finalen som direktsänds i amerikansk TV.

Omdöme: Denna Oscarsnominerade dokumentär börjar med att introducera de åtta tävlande från runtom USA. De flesta är i 13-års åldern och har pluggat ord en längre tid. Alla har de en sak gemensamt och det är att de gillar att stava ord. De är även smarta och i många fall är de lite udda, har inte så mycket vänner, men träffar likasinnade på den stora tävlingen som hålls i huvudstaden Washington DC.


Själva introduktionen av de åtta blir lite utdraget och enformigt. Visst är det bra att man får lära känna deras olika personligheter, men samtidigt är det själva tävlingen som är viktigast och mest underhållande. Något som kunde gjorts bättre var att känna för de åtta. Nu vet man vilka de är, men man bryr sig egentligen inte vem som vinner. Det är inte ens säkert att det blir en av dessa åtta eftersom det är runt 250 barn som tävlar.


Förutom barnen intervjuvas även familjerna, lärare och andra delaktiga. Det hela blir bättre under sista biten, men det saknas något som hade gjort detta till en minnesvärd och mer sevärd dokumentär. Vad man slås av är vilken press som sätts på barnen, inte minst när finalen ska avgöras och man har sportkanalen ESPN som direktsänder från spektaklet. Helt ok, men saknar den riktiga udden för att vara bättre.


Betyg:
IMDb: 7.7

4 kommentarer:

 1. Just filmer med någon typ av tävlingsmoment är det ju nästan tjänstefel att inte lyckas göra spännande ;) Sedan tycker jag själva fenomenet spelling bees är otroligt fascinerande och underligt, lite som sådana där skönhetstävlingar för femåringar.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Haha, ja fast skönhetstävlingarna är ännu mer extrema. Där känns det som det endast är föräldrarna som vill att deras barn ska ställa upp. Här är det trots allt barnen som tycker det är kul.

  Den var lite spännande, men tror främst det var meningen att visa de olika personligheterna, bakgrunderna och förberedelserna. Själva tävlingen bjöd helt enkelt inte på så mycket som den borde ha gjort.

  SvaraRadera
 3. För spänning se Armbryterskan från Ensamheten. Plus att du får annat trevliga livsvisdomar på köpet.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Ja, den vet jag att många verkar gilla så den kanske man ska lägga till på listan. Tack för tipset !

  SvaraRadera