lördag 31 mars 2012

Sportfilmer - Favoriter i olika grenar

Detta är inte en samling över alla de bästa sportfilmerna, utan en titt på mina favoriter i de olika "sportgrenarna". Vissa kanske inte kallar poker för sport, men det är i mitt tycke en slags sport så den får komma med. Det är givetvis en oerhört stor skillnad på filmerna då det kanske är svårare att göra en seriös, kanske Oscarsfilm av en sport som bowling eller golf.

Några sportfilmer vi hoppar över är bl.a. konståkning (Blades of Glory), hästsport (Seabiscuit), bob (Cool Runnings) och kampsport. Just kampsport finns det en del helt ok filmer, men där känner jag att det kan vara lite svårt att avgöra vad som ska accepteras (t.ex. Warrior mot Enter the Dragon). Så kamsportsfilmer överlåter jag till mer insatta experter på området.

Notera att inga dokumentärer tas med.


AMERIKANSK FOTBOLL


Invincible (2006) - Det har gjorts ganska många filmer om amerikansk fotboll, men denna är den som tilltalade mig mest där Mark Wahlberg har huvudrollen och historien är verklighetsbaserad. Friday Night Lights (2004) är utmanaren.


BASEBALL


Moneyball (2011) - En riktigt bra film där baseball är sporten, men där historien berättar så mycket mer. Brad Pitt i huvudrollen har aldrig varit bättre. Utmanaren är Field of Dreams (1989).


BASKET


Hoosiers (1986) - Inte en av de främsta sportfilmerna, men den bästa basketfilmen (om man inte räknar med dokumentärer) jag sett. Gene Hackman har huvudrollen som tränaren som med nya metoder försöker leda ett high school-lag till slutsegern.


BILJARD


The Hustler (1961) - Paul Newman har huvudrollen i denna klassiska biljardfilm i en genre där det inte finns allt för många utmanare. Uppföljaren The Color of Money (1986) är utmanaren.


BOWLING


Kingpin (1996) - Inte många bowlingfilmer där ute, men denna har några höjdpunkter under själva bowlingspelandet där Woody Harrelson och Bill Murray gör upp. Utanför bowlinghallen är det dock svagt.


BOXNING


Million Dollar Baby (2004) - Väldigt många boxningsfilmer har gjorts, och många bra. Eftersom denna känslomässigt lyckades bäst är den min favorit. Hilary Swank spelar huvudrollen som den envisa boxaren. Största utmanaren är Raging Bull (1980).


CYKEL


Breaking Away (1979) - Kanske främst en film om att växa upp och försöka hitta sin plats här i världen. Men cyklingen utgör helt klart en stor del av filmen där Dennis Quaid har en av huvudrollerna.


FOTBOLL


The Damned United (2009) - Verklighetsbaserad och ganska intressant historia där man får följa Michael Sheen i rollen som en framgångsrik, men allt för frispråkig tränare.


GOLF


Happy Gilmore (1996) - Inte direkt mycket att välja på, men denna ska ha en eloge för att den gör sporten roligare att titta på. Adam Sandler ses som den långslående och aggresive golfspelaren.


HOCKEY


Slap Shot (1977) - En av de allra bästa sportfilmerna, alla kategorier. Extremt mycket 70-tal, rolig, träffsäker och väldigt nordamerikansk. Paul Newman är kapten och spelande tränare för ett lag som hotas av nedläggning. Utmanare är den verklighetsbaserade Miracle (2004).


KLÄTTRING


Nordwand (2008) - Verklighetsbaserade historia om några bergsklättrare som får kämpa för sin överlevnad i ett iskallt klimat. Inte strålande, men utan tvekan välgjord.


LÖPNING


The Jericho Mile (1979) - Minst lika mycket fängelsefilm då löpningen sker innanför murarna där en av de intagna männen uppvisar stor talang. Michael Mann i sin regidebut, om än gjord för TV.


MOTOR


Le Mans (1970) - En riktigt välgjord och realistisk film om stortävlingen Le Mans med Steve McQueen i huvudrollen. Det behövs inte så mycket handling, men när bilarna är igång sitter man som på nålar. Grand Prix (1966) är inte heller så tokig, men klassen sämre.


POKER


The Cincinnati Kid (1965) - Steve McQueen och gamle räven Edward G. Robinson gör upp i denna pokerfilm som slår modernare filmer på fingrarna. Utmanaren är trevliga Rounders (1998).


RUGBY


Invictus (2009) - Inte den bästa sportfilmen, men trots allt en viktig sporthändelse där sydafrikanerna enades. Matt Damon och Morgan Freeman ses i huvudrollerna.


SURFNING


Big Wednesday (1978) - Omtyckt av surfare och fångar hur det var att växa upp som surfare på den gamla goda tiden. Definitivt värd att se.


WRESTLING


The Wrestler (2008) - Så mycket mer än bara en sportfilm. Ett riktigt bra människoporträtt med en Mickey Rourke som gör sitt livs roll.

14 kommentarer:

 1. Jag är mkt svag för sportfilmer och har nog sett hälften på listan. jag skulle nog vilja byta ut Slagskott mot Youngblood, annars håller jag nog med om de filmer jag sett.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Youngblood är förvisso trevlig och en bra ungdomsfilm, men i mitt tycke slår inget Slagskott som är oerhört charmig. Den är också varje sann hockeyälskares favorit ;)

  SvaraRadera
 3. Nu är jag nog ingen sann hockeyälskare ska erkännas därav min vurm för Youngblood över Slagskott ;)

  SvaraRadera
 4. Leeds-fan som jag är vurmar jag lite extra förstås för The Damned United. Brian Clough tar över efter legenden Don Revie. Fotbollsfilm utöver det vanliga. Rourke i The Wrestlet överraskande bra.
  Cool Runnings?!:)

  SvaraRadera
 5. filmitch: Haha, det är lugnt. Du är ursäktad ;)

  SvaraRadera
 6. Tommy: Ja, The Damned United var inte alls dum. Men kunde kanske varit lite mer engagerande kan jag tycka.

  Rourke var grymt bra i The Wrestler och kan fortfarande inte komma över att han inte fick vinna Oscarn.

  Cool Runnings ja, kommer inte ihåg mycket från den, men nämnde den i början av texten...

  SvaraRadera
 7. Jag har alltid haft lite svårt för sportfilmer, brukar väldigt sällan se på dem, så den här listan kommer jag spara som bokmärke och plocka ut filmer från då jag vill ge mig själv en utmaning :) har bara sett Million Dollar Baby och The Wrestler från den här listan, men gillade dem båda väldigt mycket.

  Kanske kunde börja med The Hustler eller Slap Shot eftersom jag gillar Paul Newman väldigt mycket.

  SvaraRadera
 8. Jonathan: Kul om listan kan inspirera till att du ser fler sportfilmer.

  Det bör dock sägas att alla filmerna på listan inte är toppfilmer, utan de jag tycker är bäst i respektive sport. De två du nämner är dock måsten.

  SvaraRadera
 9. Som vanligt en jätterolig lista. Saknade dock brottning och inom hästsport känns det som det skulle finnas en hel del filmer att välja på.

  När det gäller golf skulle jag tom hellre se Bagger Vance tio gånger än Happy Gilmore men jag har svårt för Sandler. Och jag skulle iofs hellre se Happy än Caddyshack ;) Men Chariots of Fire och Point Break var inte ens utmanare?

  SvaraRadera
 10. Sofia: Mmm, brottning skulle man kunnat ta med (kanske Win Win), men wrestling fick räcka och då var The Wrestler självklar.

  Eftersom det endast baseras på filmer jag sett fanns inte många hästfilmer att välja bland (och då ska det handla om sport och inte äventyr eller liknande).

  Har inte sett Bagger Vance så det är mycket möjligt att den hade slagit ut Happy Gilmore. Gillar inte heller Sandler, men den är ok, även om jag nog inte skulle gilla den så mycket om jag såg om den ;)

  Chariots of Fire har jag faktiskt inte sett än. Den skulle säkerligen vara minst en utmanare.

  Point Break handlar iofs om en del surfning, men det är inte i sportsammanhang som det är i Big Wednesday. Men visst hade den kunnat få ett hedersomnämnande, det är sant. Den har dessutom blivit inspirerad av Big Wednesday...

  SvaraRadera
 11. Happy Gilmore är klockren!

  Kul lista. Jag gillar sportfilmer, så här fanns det en hel del tips på filmer jag måste se. :)

  SvaraRadera
 12. addepladde: Kul att du uppskattade listan. Och Happy Gilmore är ju en sån film som delar folk i två läger (uppenbarligen).

  SvaraRadera
 13. Underbar lista! Ett par filmer som jag ännu inte sett, där Cincinnati Kid är den som ligger högst i prioriteringen.

  SvaraRadera
 14. Plox: Alltid kul att höra din åsikt och The Cincinnati Kid borde du gilla.

  SvaraRadera