söndag 25 mars 2012

Taxi DriverTitel: Taxi Driver
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1976
Regi: Martin Scorsese
I rollerna: Robert De Niro, Jodie Foster, Harvey Keitel, Sybill Shepherd, Albert Brooks, Peter Boyle, Joe Spinell

Handling: Vietnamveteranen Travis Bickle är taxichaufför i New York. Han kan inte sova. I sin paranoia kör han runt och runt i staden och äcklas av våldet, hororna och allt avskum. "En dag kommer regnet och sköljer bort all skit", säger han. Men det kommer inget regn...

Omdöme: Denna Scorsese-film har aldrig riktigt tillhört mina favoriter. Att Robert De Niro gör en av sina bästa prestationer, även om de är många, är dock en självklarhet. Travis Bickle är en ensamvarg i New York. Han kan inte sova så han tar jobb som taxichaufför. När han en dag får syn på den vackra Betsy (Cybill Shepherd), som jobbar som volontär åt en presidentkandidat, gör han allt för att vinna hennes hjärta. Bl.a. genom att ta henne att se svensk porrfilm.


Det tar inte alls lång tid för filmen att etablera en melankolisk stämning. Till mästerkompositören Bernard Herrmanns toner åker Travis runt i New York i sin taxi och tjänar sig en hacka. Samtidigt blir han allt mer trött på hur det ser ut i staden. Han är dock en relativt normal person till en början. Han har inga problem att vara social och prata om allt möjligt. Problemet är bara att han har en tendens att inte tänka sig för, speciellt i kvinnors sällskap.


Robert De Niro är så komfortabel och så naturlig i huvudrollen att det inte går att spela bättre. Här behövs inga plötsliga utbrott eller en massa känslomässiga reaktioner. Han ÄR Travis Bickle. Han ÄR psykiskt störd. Och han kommer allt närmare sin undergång. Givetvis måste Paul Schrader ha mycket beröm för sitt manus, men Scorsese har samtidigt fångat allt utomordentligt bra. Den här filmen hade inte funkat lika bra som den gör under 70-talet. Det skitiga, smutsiga och allmänt sunkiga passar perfekt.


Lite kul att Scorsese själv dyker upp i filmen som en svartsjuk passagerare i Travis Bickles taxi. Och han gör det utan tvekan bra. Lille Martin skulle säkerligen ha kunnat göra fler sådana inhopp i sina filmer. Men det är hans regi som man alltid uppskattar och så även här. Samtidigt som det är ett sunkigt utseende på staden har man även lyckats fånga ljusen och färgerna på ett imponerande sätt som verkligen lyser upp New York även på sina fulaste ställen.


Ändå är det något som gör att filmen inte funkar fullt ut. Det är stundtals lite småsegt på sina ställen och inte mycket händer. Man känner dock att Bickle blir allt mer instabil och allt leder till en explosion mot slutet. Denna våldsexplosion höjer utan tvekan helhetsintrycket. Skärmen fullkomligt exploderar mitt framför ögonen på en och det känns som en käftsmäll. Och att det är riktigt bra är en underdrift. Detta gör väldigt mycket för filmen. Tyvärr avslutas inte filmen här utan fortsätter en fem minuter till vilket iofs har en poäng, men man borde ha avslutat på topp.


5 - Skådespelare
3 - Handling
5 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
21 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.5

10 kommentarer:

 1. Är inte heller förtjust i de sista minuterna. men det är så man ska skådespela. Man tänker inte på att det är de Niro i huvudrollen utan det är TRavis vi får följa.

  SvaraRadera
 2. filmitch: Den blodiga uppgörelsen är riktigt bra och har säkerligen inspirerat både den ena och den andra regissören (inte minst koreaner). Men lite konstigt att filmen fortsätter lite till.

  Exakt, det är en film om Travis och De Niro smälter verkligen in i rollen så man blir lite orolig för honom ;)

  SvaraRadera
 3. Har faktiskt aldrig stört mig på att slutet efter händelsefinalen fortsätter några minuter för mycket.

  Men den paranoida blicken in i backspegeln som hintar om att Travis knappast har börjat ett mer rofullt kapitel i sitt liv är ett av de bästa slutmomenten i en film, någonsin, enligt mig. Den lilla bilden säger så mycket och kan diskuteras i decennier!

  SvaraRadera
 4. Jimmy: Mmm, det är inte så att jag stör mig på de sista minuterna. Men för egen del var filmen på topp innan dess och lämnade det hela öppet.

  Men, det känns som man kan tyda de sista minuterna på lite olika sätt. Just den där sista titten i backspegeln tycker jag man kan tyda på lite olika sätt. Var det bara i hans huvud ? Var de sista minuterna bara hans dröm, att ses som en hjälte ? Var detta vad han tänkte på innan han dör ? Överlevde han ? På det sättet gillar jag det så det är inget dåligt slut.

  SvaraRadera
 5. Blev ordentligt sugen på att se om den här nu, var ett bra tag sedan jag såg den nu och den fina bluray-utgåvan står bara och väntar i hyllan. Men det ska vara lite högtidligt, det är ju trots allt lille Martins bästa film. ;)

  SvaraRadera
 6. Plox: Ja, jag hade inte heller sett den på väldigt länge så jag blev faktiskt lite överraskad av den explosiva finalen som jag delvis hade glömt bort.

  Är som sagt inte min favorit av Scorsese, men han gjorde många bra filmer så bra är den.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med om det mesta du skriva, Taxi Driver är inte en favorit för mig heller.
  Jag tycker dock att slutet är mycket bra (syftar på de extra fem minuterna eller vad det är).
  Var på Fotografiska i veckan och blev sugen på att se Taxi Driver igen efter att ha sett Steve Schapiro utställningen.

  SvaraRadera
 8. Svart Noir: Trevligt att se dig här !

  Det som är bra med de extra fem minuterna är att det lämnar mycket åt tittaren. Det blir inte ett lika tungt slut och det har sina för- och nackdelar.

  SvaraRadera
 9. Huh, jag tycks i alla fall inte vara ensam om att inte ha fastnat till 100% för Taxi Driver. DeNiro är förstås mycket bra men jag skulle nog inte hålla med om att Travis ens i början känns som någon normal person. Om inte annat har han ruggigt usel koll på sociala koder.

  SvaraRadera
 10. Sofia: Fyran jag ger i betyg är av tre orsaker som jag ser det. De Niro, stämningen och den blodiga uppgörelsen ;)

  Någorlunda normal. Givetvis är han redan från början skadad, men inte mer än att hon Betsy (Shepherd) går ut med honom. Han uppträder ganska normalt och socialt med henne till en början, men inte länge...

  SvaraRadera