tisdag 6 mars 2012

A Time to Kill



Titel: A Time to Kill / Juryn - A Time to Kill
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Joel Schumacher
I rollerna: Matthew McConaughey, Sandra Bullock, Kevin Spacey, Samuel L. Jackson, Donald Sutherland, Kiefer Sutherland, Ashley Judd, M. Emmet Walsh

Handling: En svart man tar lagen i egna händer och dödar två vita män som våldtagit hans 10-åriga dotter. En rättegång inleds, vilket intresserar medierna, Ku Klux Klan och många fler i den amerikanska södern. Den unge advokaten Jake Brigance, som känner mannens familj sedan tidigare, åtar sig att försvara den nu mordåtalade fadern.

Omdöme: Med en stjärnspäckad skara skådespelare är det bara naturligt att alla ska få sin roll att jobba med och tid att visa upp sig. Därför är det inte konstigt att filmen är en bit över två timmar. Under denna tid får vi främst följa Matthew McConaughey i rollen som advokaten Jake Brigance. Han har fru (Ashley Judd), en liten flicka och lever ett lyckligt liv. När så Carl Lee Hailey (Samuel L. Jackson) åtalas för morden på de två männen som anklagas för att ha våldtagit hans lilla flicka, tar advokat Brigance fallet.


Med sig har han skiljsmässoadvokaten Rex (Oliver Platt), som inte är till någon hjälp alls, den lätt alkoholiserade f.d. toppadvokaten Lucien (Donald Sutherland), som inte får jobba som advokat längre, samt juridikstudenten Ellen Roark (Sandra Bullock), som är en rackare på att luska fram information, förutom att hon är vacker och klipsk. På motsatt sida återfinns Rufus Buckley (Kevin Spacey) som givetvis är en elak jäkel som inte skyr några medel.


Eftersom fallet är klart, alla vet vad som hänt, vem/vilka som är skyldiga, ja då blir det inte till något mysterium där man ska försöka lista ut vem som gjort det. Här finns inte heller någon möjlighet att han inte är skyldig. Eller ? Jo, Jake Brigance tänker tillsammans med sitt team försöka få Carl Lee frikänd pga temporär sinnesförvirring. Och till sin hjälp tar han den av Lucien rekommenderade psykologen Willard Tyrell Bass (en av någon konstig anledning okrediterad M. Emmet Walsh).


Matthew McConaughey har en tendens att spela över i många roller, men här gör han faktiskt en av sina mer stabila insatser och passar bra. En roll som är helt oförstålig är den som Oliver Platt spelar som skiljsmässoadvokaten. Karaktären tillför absolut noll till historien. Istället hade man gärna sett att Donald Sutherland och hans karaktär Lucien fått mer utrymme. Lite kul att Kiefer Sutherland, hans son i riktiga livet, spelar en ond karaktär.


Filmen har egentligen allt som krävs för att detta ska bli en riktigt bra film. Det är en storfilm, men riktigt bra blir det aldrig. En liknande film, Mississippi Burning (1988), lyckas så mycket bättre med det mesta. Trots att man har bra material att jobba med så blir det mest mediokert. Med det sagt är det ingen dålig film och det är en sevärd historia, även om den alltså inte bjuder på något som höjer den till en riktig klassfilm.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

4 kommentarer:

  1. Jag vet bara att jag har sett den här men har i princip inget som helst minne av den -- en typiskt medelmåttig Grisham (är det väl?). Har dock för mig att själva rättegången slutade lite rumphugget, ingen ordentlig upplösning rättsligt sett.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Du har helt rätt, den lämnar inte särskilt mycket att minnas. Och upplösningen höjer inte direkt filmen. Slutet (rättegången) borde varit bättre, utan tvekan. Känns väldigt platt.

    SvaraRadera
  3. Läst det mesta av Grisham och det här är inte en av hans höjdare. men den kom då i stort sett allt som Grisham gjorde filmatiserades. Lite småtrist film trots ämne och produktion.

    SvaraRadera
  4. filmitch: Mmm, håller med, lite småtrist och utan riktig udd. Trots det helt ok.

    SvaraRadera