torsdag 15 mars 2012

Topp Tio Torsdag: Jack Lemmon

De tio bästa filmerna med Jack Lemmon [1925-2001]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - The Odd Couple (1968)
Pedanten "Felix Ungar" (Lemmon) flyttar in hos sin vän, slarvern Oscar (Walter Matthau), och de bildar ett omaka par. Läs mer.

9 - The Out-of-Towners (1970)
"George Kellerman" (Lemmon) och hans fru tar en tripp till New York där George ska ta ett nytt jobb. Allt som kan gå fel går fel. Läs mer.

8 - The Prisoner of Second Avenue (1975)
"Mel Edison" (Lemmon) får sparken från jobbet och eftersom han inte står ut med att bli försörjd får han trassel med nerverna i denna välspelade dramakomedi. Läs mer.

7 - Glengarry Glen Ross (1992)
En inblick på ett kontor där de anställdas säljförmåga sätts på prov. Jack Lemmon spelar "Shelley Levene". Läs mer.

6 - Missing (1982)
Lemmon spelar "Ed Horman" i denna gripande berättelse om en far som letar efter sin son som försvunnit under militärkuppen i Chile 1973. Läs mer.

5 - The China Syndrome (1979)
En kärnkraftolycka på ett kärnkraftverk mörkläggs, men ett TV-team befinner sig på plats när olyckan inträffar och börjar gräva i fallet. Lemmon spelar driftansvarige "Jack Godell". Läs mer.

4 - Some Like It Hot (1959)
Jack Lemmon som jazzmusikern "Jerry" och hans vän Joe måste klä ut sig till kvinnor för att försöka undkomma maffian i denna klassiska komedi. Läs mer.

3 - Days of Wine and Roses (1962)
"Joe" (Lemmon) och Kirsten är ett ungt, lyckligt par. Men när spriten blir deras största intresse börjar problemen i detta starka och ytterst välspelade drama. Läs mer.

2 - The Apartment (1960)
"C.C. Baxter" (Lemmon) skulle bara vara en i mängden på sitt kontor om det inte vore för hans lägenhet som höjdarna lånar för diverse äventyr. Läs mer.

1 - JFK (1991)
Utredningen av mordet på John F. Kennedy och konspirationsteorierna som växte fram i denna storfilm. Lemmon spelar "Jack Martin".

Fler Topp Tio hittas här.

8 kommentarer:

 1. En mycket värdig torsdags-tia! Och här fick jag ju flera tips på filmer med denna eminenta skådespelare som jag inte sett (eller hört talas om ;) Däremot håller jag inte med dig om din etta, det finns flera filmer på listan som jag tycker är bättre än JFK

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jättekul att du också uppskattar denna skådespelare. Helt klart en av mina absoluta favoriter som var en av få som lyckades höja i princip alla filmer han var med i på egen hand.

  Jag vet att JFK inte går hem hos alla, men det är en film jag alltid gillat väldigt mycket och därför är den ganska given etta på listan. Däremot håller jag med om att det finns många andra riktiga bra filmer på listan och skulle någon säga att de gillar t.ex. Some Like It Hot eller någon av de andra bättre är det fullt förståeligt.

  SvaraRadera
 3. Det här är ett mycket uppskattat inlägg då jag nyligen upptäck Mr. Lemmon. Har endast sett Some Like it Hot, The Apartment och Griniga Gamla Gubbar (för 15 år sedan). Det här inlägget underlättar enormt, hej då IMDb ;)

  SvaraRadera
 4. Daniel: Haha, kul att det uppskattas ;) Och kul att du upptäckt Lemmons storhet. Du kommer inte bli besviken på hans andra filmer/prestationer.

  SvaraRadera
 5. 10, 4 och ett har jag sett. Bra skådis som oftast presterar bra. Min Stone favorit är Nixon men JFK är helt ok.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Du har sett några iaf och alla tre är bra. Ett par av de jag har på listan är mindre kända, men slår det mesta många andra skådespelare har på sin meritlista.

  Har fortfarande inte sett Nixon, men tveksamt om den kan slå JFK (som jag faktiskt gett en femma).

  SvaraRadera
 7. Skön lista! Jag måste säga att rent skådespelarmässigt tycker jag Lemmon peakade sent i livet, vilket ju alltid är trevligt. Min nummer ett på just skådis-insats är Glengarry Glenn Ross där han är helt magnifik och går från elak till patetisk på en halvsekund. Helt otrolig! Sen gillar jag också Lemmons inhopp i Short Cuts. En enda scen som gör att man nästan håller andan. Gillar den gubben!

  SvaraRadera
 8. Andreas: Lemmon var duktig länge och jag tycker nog han var minst lika bra ung som gammal. Han blev bl.a. Oscarsnominerad för två filmer per årtionde under 50-, 60-, 70- och 80-talet. Inte många som kan konkurrera med det.

  Han gick dock från att spela mer lättsamma roller till tyngre karaktärer när han blev äldre, vilket iofs bara är naturligt.

  Minns honom faktiskt inte alls i Short Cuts, men så var det länge sen jag såg filmen.

  Kul att du uppskattar listan !

  SvaraRadera