torsdag 8 mars 2012

Topp Tio Torsdag: James Cagney

De tio bästa filmerna med James Cagney [1899-1986]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - City for Conquest (1940)
"Danny Kenny" (Cagney), en man utan ambitioner, övertalas att satsa på en boxningskarriär, vilket inte sitter så bra hos flickvännen. Läs mer.

9 - 'G' Men (1935)
Advokaten "Brick Davis" (James Cagney) beslutar sig för att bli FBI-agent för att sätta dit gänget som dödade hans vän. Läs mer.

8 - The Roaring Twenties (1939)
"Eddie Bartlett" återvänder från första världskriget och finner att hans gamla jobb inte finns kvar. Istället börjar han tillsammans med två vänner, bl.a. George (Humphrey Bogart), tillverka och sälja illegal sprit. Läs mer.

7 - Each Dawn I Die (1939)
När reportern "Frank Ross" (Cagney) blir oskyldigt anklagad för mord och skickas i fängelse, måste han anpassa sig och ser även sin chans att få sitt livs story. Läs mer.

6 - Mister Roberts (1955)
Ett par vänner och militärer ombord ett krigsfartyg blir allt mer uppspelta över all tristess och det faktum att de inte får gå i land. Detta p.g.a. fartygets elake "kapten Morton" (James Cagney).

5 - One, Two, Three (1961)
Charmig komedi som följer "MacNamara" (Cagney), VD för Coca-Cola i Västberlin, som får till uppgift att se efter chefens dotter. Men komplikationer uppstår när hon gifter sig med en kommunist. Läs mer.

4 - Kiss Tomorrow Goodbye (1950)
Den hänsynslöse och smarte "Ralph Cotter" (Cagney) korrumperar alla i sin närhet i denna hårda film-noir. Läs mer.

3 - The Public Enemy (1931)
Filmen som gjorde James Cagney till stjärna när han spelar gangstern "Tom Powers" som klättrar i den kriminella undre världen. Läs mer.

2 - White Heat (1949)
En av Cagneys patenterade och främsta roller där han spelar psykopaten "Cody Jarrett" som leder ett gäng kriminella i denna klassiska gangsterfilm.

1 - Angels with Dirty Faces (1938)
Cagney spelar "Rocky Sullivan" som kommer ut från fängelset och försöker komma över sin andel från en gammal kupp i denna oförglömliga prestation och film. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

4 kommentarer:

 1. Har tyvärr inte sett en enda av dessa filmer men jag har förstått att Angels with dirty faces ska vara bra så den har jag lite på radarn i alla fall...

  SvaraRadera
 2. Henke: Vet att det inte är allt för många som sett dessa gamla filmer med James Cagney. Han och filmerna förtjänar lite uppmärksamhet tycker jag. Clint Eastwood har honom som favoritskådis, säger en del.

  White Heat är nog annars den som är mest känd av hans filmer och där är han också riktigt bra. Den och angels with Dirty Faces är mina favoriter, men jag gillar det mesta bara pga Cagney själv som lyfter allt på egen hand.

  SvaraRadera
 3. Har bara sett trean och tvåan (och möjligen också ettan men i så fall kommer jag inte ihåg särskilt mycket av den) och tyckte mycket om bägge två. Cagney är riktigt cool! Tack för ytterligare tips om man någon gång vill ta tag i honom igen.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Jättekul att du tycker det, att han är riktigt cool ;) Har endast sett dessa tio filmer med honom än så länge, men är alltid sugen på fler. Han hade en otrolig energi och närvaro som inte ens Bogart kunde mäta sig med när de två spelade mot varandra.

  SvaraRadera