torsdag 22 mars 2012

Topp Tio Torsdag: Lee Marvin

De tio bästa filmerna med Lee Marvin [1924-1987]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Seven Men from Now (1956)
Sju män jagas för mordet på en f.d. sheriffs hustru. Lee Marvin spelar "Bill Masters" som är ute efter guldet som stals i samband med mordet. Läs mer.

9 - The Killers (1964)
Remake på klassiska noiren med samma namn där två utsända lönnmördare funderar över sitt senaste offer. Marvin spelar en av lönnmördarna - "Charlie Strom". Läs mer.

8 - Gorky Park (1983)
I en av sina allra sista roller spelar Marvin amerikanen "Jack Osborne" som är inblandad i en mordutredning i Moskva ledd av William Hurt.

7 - Hell in the Pacific (1968)
En annorlunda film som utspelar sig mitt under pågående krig på en liten ö utanför Japan. Två nedskjutna piloter, en amerikan (Marvin) och en japan, måste försöka samarbeta trots att de hatar varandra.

6 - Prime Cut (1972)
Torpeden "Nick Devlin" (Lee Marvin) jobbar åt maffian och anländer till Kansas City där han söker upp ranchägaren och den allmänt onde Mary Ann (Gene Hackman). Läs mer.

5 - The Big Red One (1980)
Filmen utspelar sig under andra världskriget runt om Europa där man får följa elittruppen 'The Big Red One' som leds av "Sergeant Possum" (Marvin). Läs mer.

4 - The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
En senator, som blev känd för mordet på en ökänd brottsling, återvänder till sin väns begravning och berättar sanningen om vad som egentligen hände. Lee Marvin spelar "Liberty Valance".

3 - Point Blank (1967)
"Walker" (Marvin) blir skjuten och lämnad att dö under en kupp. Nu är han tillbaka och tänker utkräva hämnd på de inblandade. Läs mer.

2 - The Big Heat (1953)
En tuff polis tar sig an ett politiskt och kraftfullt syndikat i en av de allra bästa och mest klassiska film-noirerna. Marvin spelar "Vince Stone".

1 - The Dirty Dozen (1967)
"Major Reisman" (Lee Marvin) får i uppdrag att träna ett dussin straffångar inför ett självmordsuppdrag i en av 60-talets allra bästa filmer. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

6 kommentarer:

 1. Återigen en mycket allmänbildande lista. Marvin är en av de där skådisarna vars namn är mycket välbekant men där jag inte tror att jag har sett en enda film med karln. Definitivt ingen på den här listan i alla fall. Hell in the Pacific ligger dock naturligtvis och väntar nu -- jag behöver mer Mifune ;)

  SvaraRadera
 2. Ah, Dirty Dozen är riktigt härlig. Skön lista med många okända titlar.

  SvaraRadera
 3. Sofia: Ah, kul att man kan få andra att få upp ögonen för duktiga skådisar som dessa. Lee Marvin och James Coburn var två av de där "gamlingarna" som alltid spelade robusta roller och som levererade varje gång.

  Lee Marvin uppskattar jag nog mer och mer för varje film jag sett med honom. Och Hell in the Pacific minns jag som en udda liten film, regisserad av John Boorman som ju bl.a. gjorde Deliverance och Point Blank (även den med Marvin).

  SvaraRadera
 4. addepladde: Ja, The Dirty Dozen är en pärla som håller vid omtitt. Och det är så många härliga karaktärer i den att Marvin mest får agera lekledare, haha.

  Ett par av filmerna på listan är givetvis inte så välkända, men alla håller hög klass och vill man se några filmer med Marvin så är det en bra lista att gå igenom.

  SvaraRadera
 5. Hallå du har glömt: Cat Ballou o Guldrushens glada dagar ;) Åtminstone den förstnämnda hör till mina favoriter med Marvin. Bäst att tilläggas att det sjungs i båda båda filmerna.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Haha, har faktiskt inte glömt dem. Det är så enkelt att jag inte sett någon av dem. Cat Ballou är den jag nog helst skulle vilja se då Marvin vann sin enda Oscar för den.

  SvaraRadera