torsdag 29 mars 2012

Topp Tio Torsdag: Vincent Cassel

De tio bästa filmerna med Vincent Cassel [1966-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - A Dangerous Method (2011)
Carl Jung och Sigmund Freud har psykoanalytiska samtal och försöker båda hjälpa den störda Sabina Spielrein. Cassel spelar "Otto Gross". Läs mer.

9 - Joan of Arc (1999)
Historien om den unga Jeanne d'Arc som leder de franska styrkorna under det hundraåriga kriget med engelsmännen under 1400-talet. Vincent Cassel spelar "Gilles de Rais".

8 - Les rivières pourpres (2000)
Två polisutredare, en erfaren och en yngre, "Max" (Cassel), samarbetar under en minst sagt brutal mordutredning i de franska alperna. Läs mer.

7 - Eastern Promises (2007)
Cassel spelar ryssen "Kirill" i filmen där den ryska maffian i London hamnar i fokus när en ung kvinna dör under en förlossning. Läs mer.

6 - Black Swan (2010)
En ballerina känner av den ökade pressen inför stundande föreställning, inte minst den som hennes lärare "Thomas Leroy" (Cassel) sätter på henne. Läs mer.

5 - Sur mes lèvres (2001)
En kvinna med medelmåttig hälsa och hörsel ser sin chans att komma nära den nyanställde, yngre mannen "Paul" (Cassel) som avtjänat ett fängelsestraff när personer från hans förflutna dyker upp. Läs mer.

4 - Mesrine: Part 1 & 2 (2008)
Den verklighetsbaserade historien om den franska gangstern "Jacques Mesrine" (Cassel), som blev kallad landets värsta fiende nummer ett under 70-talet. Läs mer.

3 - La haine (1995)
En historia som följer ett par vänner i en Paris-förort när deras vän svävar mellan liv och död efter en sammandrabbning med polisen. Cassel spelar "Vinz". Läs mer.

2 - L'appartement (1996)
Vincent Cassel spelar "Max" som är ihop med Muriel när han tycker sig se Lisa, sin livs kärlek. Besatt av tanken att få träffa henne igen tar han reda på var hon bor och komplikationer uppstår. Läs mer.

1 - Irréversible (2002)
I en av de mest speciella och annorlunda filmupplevelserna man kan få spelar Cassel "Marcus" som tillsammans med sin flickvän och en gemensam vän ska ut och festa. Men detta blir en dag de aldrig kommer glömma. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

6 kommentarer:

 1. Det är ju flera av filmerna som jag inte har sett så jag måste fråga: får Cassel någonsin spela något annat än total slemhög? Vilket han iofs ofta gör mycket bra.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jo då, som jag minns det är han inte en "slemhög" i film 1 & 2, även 3 & 5, även om han ofta spelar kriminella.

  Tycker man ska leta upp några av de franska filmerna på topp fem då samtliga är väl värda att se.

  SvaraRadera
 3. Ja, i alla fall La Haine minns jag som mycket bra.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Mmm, det är en film de flesta gillar tror jag. De övriga skiljer sig åt ganska mycket iofs, men alla är bra.

  SvaraRadera
 5. Cassel är mykt bra skådis med en mkt vacker fru.
  La Haine ligger nu på att se listan.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Jag håller med dig på alla punkter ;) La haine är ett måste.

  SvaraRadera