torsdag 1 mars 2012

Topp Tio Torsdag: William Holden

De tio bästa filmerna med William Holden [1918-1981]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Network (1976)
En storfilm där intrigerna på en TV-station blir allt mer påfrestande i jakten på tittare. Holden spelar redaktionschefen "Max Schumacher". Läs mer.

9 - Sunset Blvd. (1950)
Klassiker om Hollywood och om "Joe Gillis" (Holden) som försöker skriva ett manus och berättar sin historia. Läs mer.

8 - Sabrina (1954)
En kvinna, två bröder, frågan är vem hon ska välja. Audrey Hepburn och Humphrey Bogart spelar mot William Holden som här spelar "David Larrabee". Läs mer.

7 - Born Yesterday (1950)
Journalisten "Paul Verrall" (Holden) ska lära den tvättäkta blondinen Billie vett och etikett, mot betalning. Läs mer.

6 - The Towering Inferno (1974)
En skyskrapa börjar brinna samtidigt som en fest hålls på översta våningen. Detta är klassisk katastroffilm. Holden spelar "Jim Duncan".

5 - The Moon Is Blue (1953)
Två kvinnokarlar blir förälskade i samma kvinna under samma kväll i denna charmiga och trevliga romantiska komedi där Holden spelar "Don". Läs mer.

4 - Executive Suite (1954)
När chefen plötsligt avlider måste de sju vice-presidenterna på företaget besluta vem som ska ta över. Bortglömd liten pärla där Holden spelar "McDonald Walling". Läs mer.

3 - The Bridge on the River Kwai (1957)
Det klassiska krigsdramat där vi får följa med i ett fångläger och där en viktig bro planeras att sprängas. Holden ses i rollen som "Shears".

2 - The Wild Bunch (1969)
"Pike Bishop" (Holden) ledar ett gäng fredlösa män som begår ett bankrån som går snett i denna klassiska västern.

1 - Stalag 17 (1953)
William Holden spelar J.J. Sefton (rollen som gav honom hans enda Oscar) som blir misstänkt som informatör i ett fångläger under andra världskriget när två amerikanska soldater som försöker fly blir dödade.

Fler Topp Tio hittas här.

4 kommentarer:

 1. Här var det många okända, inte så konstigt eftersom jag har sett så dåligt med äldre film. Men av de jag har sett kan jag hålla med om att Stalag 17 är helt fenomenal. Intressant att se att du rankar så många filmer högre än Sunset som ju ändå brukar räknas till absoluta toppklassen.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jo, Sunset Blvd. är omtyckt av många. Jag har sett den två gånger och det "borde" vara en film som faller mig i smaken. Och det gör den också, men ändå är det något som gör att jag inte rankar den så högt som många andra gör.

  Stalag 17 är riktigt bra, kul att du håller med. Holden gjorde flera klassfilmer och sågs ju som en klasskådis också.

  Vissa filmer jag tagit med är lite mindre kända (som Executive Suite och The Moon Is Blue), men det är fina filmer av bra regissörer.

  SvaraRadera
 3. Holden har jag inget förhållande till men jaghar trots allt sett 2,6 och 9 på listan som alla är bra filmer.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Holden var precis under eliten i status, men var med i många toppfilmer, både som huvudroll och biroll.

  SvaraRadera