tisdag 27 mars 2012

Tisdags Dok: Touching the VoidTitel: Touching the Void
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien/USA
År: 2003
Regi: Kevin Macdonald

Handling: En dokumentär baserad på boken med samma namn av Joe Simpson, som berättar om hans och Simon Yates dramatiska och olycksdrabbade bergsklättring till den högsta toppen i de peruanska Anderna.

Omdöme: Om man ska jämföra med något man sett tidigare så går tankarna genast till filmen 127 Hours (2010). I båda fallen handlar det om extremt viljestarka män som måste göra allt i sin makt (och lite till) för att försöka överleva en livshotande situation. I denna dokumentär lyckas man ännu bättre än i filmen att fånga omständigheterna och den sanslöst spännande berättelsen.


Detta var inte Kevin Macdonalds genombrottsdokumentär. Han hade redan vunnit en Oscar för den utmärkta One Day in September (1999) och gjorde efter denna bl.a. spelfilmen The Last King of Scotland (2006). Vad som är imponerande med denna dokumentär är inte bara historien utan även hur skickligt man lyckats återberätta allt. Man har inte hjälp av något autentiskt bildmaterial, men det kunde lika gärna ha varit det. Att man dessutom filmat på plats gör givetvis att man fångas av svårigheterna och hela atmosfären runt Anderna ytterligare ett snäpp.


Det tar inte lång tid att känna av spänningen. Efter bara några minuter känner man handsvetten och den olustiga känslan av att vara helt isolerad från omvärlden på berget Siula Grande. Man har lyckats oerhört väl med att bibehålla denna spänning under de första två tredjedelarna av speltiden. Sista tredjedelen avtar det en aning, men detta är främst för att visa hur det kändes för Joe och Simon. Ovissheten om vad som fanns några meter fram, om det skulle vara här och nu de skulle dö, den känslan fångas väldigt bra i denna dokumentär som behåller greppet.


Betyg:
IMDb: 8.0

4 kommentarer:

 1. Trevligt dokumentärsfilmstips, tackar för det! :)

  SvaraRadera
 2. Plox: Jajamensan, denna ska du absolut se!

  SvaraRadera
 3. Tack för påminnelsen om den här. Har haft den i ska-se-listan ett bra tag. Eller man kanske inte ska tacka, det finns ju så mycket att se. ;) Men den här verkar riktigt så jag tackar nog ändå.

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Tror och hoppas den faller även dig i smaken. Nära på att få högre betyg av mig.

  SvaraRadera