tisdag 6 mars 2012

True BelieverTitel: True Believer
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Joseph Ruben
I rollerna: James Woods, Robert Downey Jr, Kurtwood Smith, Margaret Colin, Charles Hallahan, Luis Guzmán

Handling: Eddie Dodd är en advokat som i slutet av 1960-talet blev högt respekterad för sin kamp för mänskliga rättigheter, men som numera är en bitter cyniker som lever på att försvara knarklangare och andra småförbrytare. Dodds känsla för rättvisa väcks till liv när en idealistisk ung advokat ber honom att ta upp ett 8 år gammalt mordfall.

Omdöme: Det här känns som en roll klippt och skuren för James Woods. Han spelar försvarsadvokaten Eddie Dodd som får en ny assistent, den nyligen utexaminerade advokaten Roger Baron (Robert Downey Jr). Tillsammans ska de försöka få en livstidsdömd man frikänd för ett mord som begicks i Chinatown för 8 år sen. Till sin hjälp har de Kitty Greer (Margaret Colin), en sorts privatdetektiv som hjälper dem med att gräva fram alla godsaker.


Detta är en film som känns mycket 80-tal, vilket givetvis är trevligt. Robert Downey Jr hade gjort en del roller innan detta, främst i ungdomsfilmer, men började här få seriösare roller. Han hamnar dock i skymundan av den utmärkte James Woods som verkligen får spela ut som man vill att han ska göra. Han spelar lite småsliskig, skrikig på sina håll, men får oftast önskat resultatet. Med en sämre skådespelare hade det kunnat bli en ganska tråkig film. Nu blir det sällan en lugn stund när han är i farten.


Något som uppskattas är att filmen vrider upp tempot och spänningen under filmens avslutande del. Iofs har man ett ganska lagom tempo filmen igenom, men när bitarna börjar falla på plats höjs filmen också en aning. Det finns egentligen inget att klaga på, det mesta finns här. Man har fått ut ungefär det man kan kräva av storyn, även om det lilla extra saknas för att filmen ska bli riktigt bra. I slutändan är det dock så att James Woods på egen hand gör filmen värd att kolla upp.


4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.7

2 kommentarer:

  1. Minns egentligen bara James Woods hästsvans och att det var någon känd låt med i filmen, men en trevlig film. Kul när Woods får så mycket utrymme.

    SvaraRadera
  2. addepladde: Det stämmer bra, både vad gäller hästsvansen (som blivit omtalad) och några kända låtar som dyker upp (även om jag personligen inte känner till namnet på dem).

    Woods har jag alltid gillat och han har en sån där skön, lite arrogant stil.

    SvaraRadera