söndag 4 mars 2012

Young AdultTitel: Young Adult
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2011
Regi: Jason Reitman
I rollerna: Charlize Theron, Patrik Wilson, Patton Oswalt, Elizabeth Reaser

Handling: Mavis Gary, en författare av tonårslitteratur, återvänder till sin lilla hemstad för att återuppleva sina tonårs glansdagar och försöka återfå sin lyckligt gifte ungdomskärlek.

Omdöme: Regissören Jason Reitman gjorde lyckad regidebut med Thank You for Smoking (2005), följde upp det med den av många hyllade Juno (2007) och även Up in the Air (2009). Här har han än en gång samarbetat med manusförfattaren Diablo Cody som han gjorde Juno med. Resultatet är en film som får en att skaka på huvudet.


Charlize Theron spelar Mavis Gary, en kvinna som lever ensam i sin lägenhet i Minneapolis där hon skriver på sin senaste bok för ungdomar, s.k. "Young Adults". En dag bestämmer hon sig för att bege sig till sin lilla hemstad för att där leta upp sin ex-pojkvän som nu är gift och fått sitt första barn. Hon är övertygad om att hon kan få tillbaka honom. Samtidigt träffar hon andra gamla klasskamrater, bl.a. Matt (Patton Oswalt) som genomskådar henne.


Det här funkar inte, det gör tyvärr inte det. Frågan är om det ska vara roligt eller bara ett porträtt av en ensam, inte helt emotionellt stabil ung kvinna. Problemet är att det inte fungerar på något sätt. Det blir aldrig roligt, snarare patetiskt att följa Mavis. Och det hade varit helt ok om man haft en stark handling, en poäng med det hela. Nu får Charlize Theron bära filmen på sina axlar och henne kan man inte klandra. Manuset finns helt enkelt inte där och det känns som ett kliv tillbaka för Jason Reitman.

4 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

6 kommentarer:

 1. Oj. En tvåa. Den lär nog inte hålla mig borta från filmen, jag fortsätter helt enkelt hoppas på att jag kommer tycka om den.

  SvaraRadera
 2. Fiffi: Inte helt omöjligt, men för egen del kändes den väldigt... tom.

  SvaraRadera
 3. Alltså, det är väl kanske meningslöst att kräva logik av en sådan här film, men _varför_ måste hon tillbaka till hemstaden och sitt gamla ex?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia, grattis, du står härmed för den mest konstiga kommentaren jag någonsin läst!

   Det är väl inte så troligt att hon, eller någon, skulle åka till en okänd stad och försöka återknyta med en okänd man...

   Radera
  2. Henke: Haha, du har iofs en poäng där ;) Däremot gillade jag inte filmen nämnvärt. Å andra sidan har Reitmans tidigare filmer inte nått de höjder många andra hyllat dem till. Thank You for Smoking och Up In the Air gillade jag iofs, men Juno var inte min kopp té.

   Radera
 4. Sofia: Ja du, hon är helt enkelt inte helt frisk. Hon ser honom förmodligen som sin livs kärlek och istället för att acceptera att han gått vidare och skaffat familj, ja då försöker hon ta tillbaka honom.

  Tyvärr blir det varken roligt eller gripande och då funkar inte filmen.

  SvaraRadera