tisdag 3 april 2012

All That Heaven AllowsTitel: All That Heaven Allows / Morgondagen är vår
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1955
Regi: Douglas Sirk
I rollerna: Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead, Conrad Nagel

Handling: När änkan Cary blir kär i sin yngre trädgårdsmästare blir hon utsatt för en massa elakt skvaller från invånarna i New England. Även hennes egna barn reagerar och försöker tvinga sin mor att gifta sig med en mer respektabel man.

Omdöme: Den då 38-åriga Jane Wyman och 30-åriga Rock Hudson spelar paret Cary Scott respektive Ron Kirby. I filmen skulle det med stor säkerhet vara några extra år mellan dem, även om det aldrig framgår. Åldersskillnaden är egentligen inte något problem, även om det var vanligare med en äldre man och yngre kvinna än tvärtom. Problemet är istället att Cary är änka till en respekterad och rik man medan Ron är son till en trädgårdsmästare, och själv i branschen.


Kärlek övervinner allt brukar man säga, men för Cary är det inte alls lätt. Hon skulle kunna leva med att personerna i hennes bekantskapskrets inte accepterar deras förhållande. Men när hennes egna två barn (i runt 18-20 års åldern) högljutt protesterar får hon svårt att gå efter sina känslor och sitt hjärta. Att välja kärleken och Ron, men splittra familjen eller lämna Ron och välja familjen, det är frågan.


Det är ett på många sätt och vis klassiskt romantiskt drama. Man bjuds på flera fina, romantiska situationer samtidigt som deras kärlek är oaccepterad och nästan förbjuden i samhället de bor i. Det är egentligen en ganska enkel, men klassisk historia. Man gjorde en remake på denna film, nämligen Far from Heaven (2002) där man dock gått lite längre i vissa avseenden. Och det fina bildspråket, speciellt färgerna, har man lånat mycket av från denna och andra Douglas Sirk-filmer.


3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. Intressant att Far From Heaven är en remake, det hade jag ingen aning om! Tycker att det är en helt okej film, skulle tro att originalet är bättre. :)

  SvaraRadera
 2. Ja, färgerna är helt galna i den här. Verkligen 50-talsgrälla. Här är min recension. Jag gav den faktiskt högre betyg än du gjorde, vilket inte är så vanligt när det gäller amerikanska 50-talsfilmer.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/03/all-that-heaven-allows/

  SvaraRadera
 3. Svart Noir: Jo, jag visste inte heller att Far From Heaven var en remake förrän i efterhand. Båda har sina starka sidor, men detta är trots allt originalet ;)

  SvaraRadera
 4. Jojjenito: Så pass ? Ja, jag kan förstå om man gillar filmen mycket. Jag gillade den också, men något kanske saknades för att höja ytterligare ett snäpp. Sen var det kanske för att jag hade sett Magnificent Obsession dagen innan som var minst lika bra.

  SvaraRadera