tisdag 3 april 2012

BoundTitel: Bound
Genre: Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1996
Regi: Andy & Lana Wachowski
I rollerna: Jennifer Tilly, Gina Gershon, Joe Pantoliano, John P. Ryan

Handling: Corky har precis avtjänat fem år i fängelse och får rusta upp en lägenhet. Hennes granne är Violet. De två kvinnorna blir genast förälskade. Violets man jobbar åt maffian och har två miljoner dollar i förvar. Kvinnorna bestämmer sig för att stjäla pengarna.

Omdöme: Bröderna Wachowskis regidebut innan de gjorde den tokhyllade The Matrix (1999) var denna lilla film. Filmen utspelar sig till stora delar i två lägenheter som ligger intill varandra. I den ena bor Violet (Jennifer Tilly) med Caesar (Joe Pantoliano). I den andra har precis Corky (Gina Gershon) flyttat in efter att ha avtjänat ett femårigt fängelsestraff. Det tar inte lång tid för Violet och Corky att fatta tycke för varandra och snart börjar de planera hur de ska komma över pengarna Caesar ska lämna över till maffian.


Filmens inledande halvtimme spenderar mest på relationen mellan Violet och Corky. De förför varandra och har en del heta scener tillsammans. När de lärt känna varandra lite bättre tar Violet chansen att locka in Corky i ett våghalsigt spel med livet som insats om något går snett. Men det är egentligen när Joe Pantoliano får ta över lite som filmen blir allt bättre och tätare. Det är han och Jennifer Tilly som står för de bästa prestationerna medan Gina Gershon saknar lite variation som man hade önskat sig.


Det är överlag en väldigt bra regidebut som på sätt och vis kan jämföras med andra neo-noir filmer som bröderna Coens regidebut Blood Simple (1984) samt A Simple Plan (1998) av Sam Raimi. Filmerna skiljer sig åt en del, men det finns något som länkar ihop dem och det är att på små ytor berätta en smart historia med få inblandade personer. Man hade kanske önskat sig ett mer minnesvärt och aningen mörkare slut, men samtidigt går filmen aldrig ifrån sin grund vilket alltid är skönt.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.4

6 kommentarer:

 1. Åh Bound. Jag är ju lite kär i den här filmen. Det är något speciellt med de här 90-talarna till action alltså, ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Har nog mest med att göra att det var dessa filmer jag växte upp på.

  Skulle länka till min recension av filmen men insåg att jag aldrig recenserat den, vilket stör mig ganska mycket. För det är helt klart en liten pärla som förtjänar sin stund i rampljuset.

  Kul som attan att du också gillar den Movies-Noir!

  SvaraRadera
 2. Plox: Jag hade sett filmen för ett par år sen och har velat se om den sen dess. Filmen började lite långsammare än jag kom ihåg, men tog sig fint och är en sån där typiskt bra 90-tals film som förtjänar mer uppmärksamhet, jag håller med.

  Ser fram emot att du kanske ser om den och skriver några rader om den.

  SvaraRadera
 3. Jag gillade den här när jag såg den på bio, kändes ändå ganska fräsch i genren. Däremot håller jag med om att Gina G kanske inte är det starkaste kortet men det är hon ju inte i tex Face Off heller.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Nej, det har du rätt i. Det är inte som att GG vanligtvis är en duktig skådespelerska och är dålig här. Hon är medioker helt enkelt och som tur är överskuggas hon av Tilly och Pantoliano.

  SvaraRadera
 5. Gillar den här filmen. GG är ok men jag har svårast för Tillys röst som dock är uthärldlig då filmen är såpass bra.Pantoliano är med i allt för få filmer.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Haha, jo Tilly har verkligen en svår röst att svälja, men ändå passar det på något sätt. Man tror hennes karaktär är lite korkad när man hör henne prata, men det är hon ju inte riktigt.

  Håller med, Pantoliano brukar vara duktig och detta är inget undantag.

  SvaraRadera