söndag 8 april 2012

ContrabandTitel: Contraband
Genre: Kriminaldrama/Action/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Frankrike
År: 2012
Regi: Baltasar Kormákur
I rollerna: Mark Wahlberg, Kate Beckinsale, Ben Foster, Giovanni Ribisi, Lukas Haas

Handling: Chris Farraday är en f.d. smugglare som har lagt det kriminella livet bakom sig. Men när hans frus bror blir skyldig en knarklangare en stor mängd pengar, tvingas han återigen tillbaka.

Omdöme: Först och främst är det värt att notera att detta är en remake (så klart) på den isländska Reykjavik-Rotterdam (2008) som jag såg på Stockholm Filmfestival 2009. Den var inte alls dum och jag tänkte redan då att det säkerligen skulle komma en amerikanska remake. Och mycket riktigt, här är den. Huvudrollsinnehavaren i originalet var Baltasar Kormákur. Han är också denna remakes regissör. Men han har inte plötsligt hoppat in som regissör, nej han har gjort en del filmer på Island, bl.a. Jar City (2006).


Om Baltasar Kormákur passade bra i originalet så känns Mark Wahlberg inte alls rätt. Han känns t.ex. inte alls särskilt trovärdig som smugglare/kriminell. Men det är inte bara hans fel, det är till stor del manusets då man inte ger karaktären någon som helst tyngd. Inte heller resten av filmen bjuder på så värst mycket karaktärsdjup som man fick i originalet där man fokuserade på tre karaktärer lite extra.


De övriga då ? Ja, ingen får egentligen något vidare material att jobba med, men Ben Foster och Giovanni Ribisi sticker ut lite i de två bästa rollerna i filmen. Gillar båda skådespelarna då de kan spela både goda och onda, något man bjuds på här, iaf i ett av fallen. Kate Beckinsale är en favorit, men hon får sällan chansen att visa det som hon fick i Snow Angels (2007). Det känns helt enkelt att man lagt mer kraft på actionscenerna än på karaktärerna. Annars är historierna ganska lika måste sägas.


Något som stör mig är filmens alla snabba klipp som är extremt onödigt och gör att det känns "billigt" på något sätt. Det hade inte behövts och det är ännu ett bevis på att man försökt göra en actionfilm av det hela istället för en stämningsfull kriminalthriller som det i grund och botten är. Det är egentligen inte en dålig film, bl.a. med en tät och välgjord actionsekvens i Panama (dit de åker för att hämta varorna), men tyvärr lyckades man inte få med djupet som originalet hade. Båda filmerna har sina positiva och negativa sidor, men originalet slår allt som oftast remaken och så även här.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Det var lite synd för rollistan med Wahlberg och Foster gjorde mig intresserad. Beckinsdale är jag lite halvljummen till men det kan bero på att hon tyvärr ofta är med i halvdana filmer.

    SvaraRadera
  2. filmitch: Är man på rätt humör och är inställd på mer action än spänning så kan det nog funka. Trean är inte särskilt stark från min sida, men tror den kan underhålla andra mer än mig.

    SvaraRadera