tisdag 24 april 2012

Tisdags Dok: Dark DaysTitel: Dark Days
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2000
Regi: Marc Singer

Handling: I närheten av Penn Station i New York har ett stort antal hemlösa fått tak över huvudet genom att bo i tunnlarna där Amtrak-tågen rusar förbi. Vissa har bara varit där ett par år, andra i drygt tjugo. Det här är berättelsen om några av dem.

Omdöme: Dokumentärfilmaren Marc Singer hade inte gjort film innan detta. Han bestämde sig för att leva bland de hemlösa i en tunnel under jorden där runt hundra människor byggt upp ett eget litet samhälle, med egna hem. Av de runt hundra människorna fokuserar man på runt ett dussintal. Vi får leva med dem i tunneln, i mörkret. De har el, de kan laga mat och de har husdjur (vid sidan av de objudna gästerna vill säga).


En del av dem är helt normala och har helt enkelt hamnat snett av olika anledningar. Andra tar droger och en av männen vi träffar säger att minst 80% av de som bor i tunneln tar crack. Och det är i många fall den stora orsaken till varför de hamnat ute på gatan. Även om man får se en del droganvändning är det inte särskilt svårt att se vilka som tar droger på sättet de pratar och beter sig. Personligen fann jag de normala, de utan beroende, vara intressantast. Det fanns liksom en glöd i dem, de allra flesta hade det iaf. Och deras historier var allt som oftast riktigt tunga som skulle knäcka de flesta.


Filmad i svartvitt, inte bara av estetiska skäl utan främst ett budget alternativ, känns det väldigt mycket tidigt 60-tal över fotots kvalité. Det är inget snyggt svartvitt foto direkt, men det passar ändå väldigt bra och ger filmen det där mörka och gryniga utseendet.


Med tanke på att det är en lågbudgetdokumentär där man fick låna kamerautrustning, film och annat i princip gratis, är det stort att man fått använda musik av DJ Shadow. Han blev så imponerad över vad man åstadkommit att han gick med på att låna ut sin musik plus skapa en del nya spår.


På många sätt en sorglig inblick, men samtidigt fascinerande och klart intressant att följa med. Och det var inte som att det var ett stort filmteam som var med i tunneln. Nej, Marc Singer tog helt enkelt hjälp av de hemlösa med att bygga en vagn för att kunna åka på spåret, sätta upp belysningen och annat elektriskt.

Betyg:
IMDb: 7.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar