onsdag 25 april 2012

GoTitel: Go
Genre: Kriminalare/Komedi/Thriller
Land: USA
År: 1999
Regi: Doug Liman
I rollerna: Sarah Polley, Katie Holmes, Timothy Olyphant, William Fichtner

Handling: Ronna har inte pengar till hyran och kommer snart att bli utslängd. Efter 14 timmars sittande i kassan på en butik får hon möjligheten att sälja ecstasy till några killar som skall på ett rave, hon tar kontakt med langaren Todd och snart har hon problem upp över öronen...

Omdöme: Det här är en sån film som jag såg för ett antal år sedan och gillade. Men frågan var om det bara var en sån film som man tycker är bra för att man inte förväntade sig något eller om den faktiskt funkar även vid omtitt. Eftersom jag inte kom ihåg så mycket var det nästan som att se den för första gången. Vi får tidigt lära känna de tre vännerna Ronna (Sarah Polley), Claire (Katie Holmes) och Simon (Desmond Askew). Ronna behöver pengar, Simon ska iväg till Las Vegas och Claire, ja hon hänger med Ronna när hon ska försöka fixa pengar.


Filmen är indelad i tre delar. Den första fokuserar på Ronna, den andra på Simon och den tredje på två skådespelare som träffar Ronna i den första delen. I mitt tycke är den första delen starkast, och det är också till den man återvänder till mot slutet. Från början lär manuset ha varit skrivet för en kortfilm med endast den första delen av historien, men man la sedan till de två andra för att förklara vad Simon gjorde och de två skådespelarna. Man får ihop det ganska bra trots allt och man vet inte riktigt vart det ska ta vägen i någon av delarna.


Det är en film som har en del gemensamt med Trainspotting (1996), inte minst att de båda har med droger att göra, soundtracket är mycket bra och det handlar om unga personer. Just soundtracket består till stora delar av elektronisk musik som funkar mycket bra. Bl.a. har man Massiv Attacks spår "Angel" spelandes i bakgrunden vid ett flertal scener vilket ger en skön stämning. Som helhet passar det mesta in bra och sätter tempot under filmens gång.


Skådespelarna sköter sig, även om man inte har några direkta Oscarsprestationer. Man har en del dåvarande TV-skådisar i bl.a. Katie Holmes och Scott Wolf, men de funkar. Sarah Polley och William Fichtner har nog mest att jobba med, men alla sköter sig bra. Även lite kul att en ung Melissa McCarthy, som ju blev Oscarsnominerad för sin roll i Bridesmaids (2011), dyker upp på ett hörn. Regissören Doug Liman gjorde bl.a. även Swingers (1996) där Las Vegas-delen påminner om den här, och även The Bourne Identity (2002), båda bra filmer.


3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
19 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.3

6 kommentarer:

 1. En mycket bra film! som jag tänkt se om ett bra tag. F.ö den enda film där Courtland Mead har ett existensberättigande då han spelar det han är - en vidrig unge ;)

  SvaraRadera
 2. filmitch: Haha, vem är Courtland Mead är frågan. Hmm, minns bara en unge i filmen och han är helt ok ;)

  Ja, det är en bra film, och en man inte hör så mycket om.

  SvaraRadera
 3. Undrar om inte Filmitch har sett och blivit irriterad på Courtland Mead i Stephen Kings usla tv-version av sin egen roman.

  Tack för tipset på filmen förresten. Blir nog en titt nån gång.

  SvaraRadera
 4. Japp det är en unge med i filmen och han är INTE ok.

  SvaraRadera
 5. Jojjenito: Ja, det får du göra. En trevlig liten film är det.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Ok, jag får hålla med ;)

  SvaraRadera