torsdag 19 april 2012

HaywireTitel: Haywire
Genre: Action/Thriller
Land: USA/Irland
År: 2011
Regi: Steven Soderbergh
I rollerna: Gina Carano, Michael Fassbender, Ewan McGregor, Michael Douglas, Antonio Banderas, Channing Tatum, Mathieu Kassovitz, Bill Paxton

Handling: Den frilansande hemliga agenten Mallory Kane hyrs ut för att ta hand om olika globala uppdrag för att göra jobb som regeringarna inte kan godkänna och statscheferna helst inte vill veta om. Efter ett uppdrag att rädda en gisslan i Barcelona skickas hon snabbt vidare till ett annat uppdrag i Dublin. Den insatsen går snett och Mallory inser att hon blivit lurad.

Omdöme: På förhand lät det här klart intressant. Speciellt med tanke på flera namn som är med. Men man ska inte stirra sig blind på vilka namn som är med då de allra flesta bara är med i biroller. Istället är det Gina Carano som axlar huvudrollen och som filmen kretsar kring. Hon är ursprungligen en MMA utövare som man här alltså nyttjar som skådespelerska där hon får en hel del kampsportssekvenser att leka med. Jag kan tänka mig att karaktären var skräddarsydd just för henne.


Steven Soderbergh är en regissör som gärna experimenterar och testar lite olika typer av filmer. Han är duktig på att göra storfilmer, men gillar nog mest att göra dessa budgetfilmer mest. Budgeten var runt $23m vilket inte är särskilt mycket med tanke på vilka skådespelare som är med. Vad man märker av det på är att man inte får till den där storfilmskänslan. Det saknas också något i manuset för att ge karaktärerna tyngd. Samtidigt tror jag det är meningen att man inte ska få så mycket bakgrund och istället fokuserar man på här och nu.


Gina Carano spelar den duktiga agenten Mallory Kane, men något har gått snett och i tillbakablickar får vi se vad som egentligen hände i Barcelona och Dublin. Hon får bl.a. jobba med Aaron (Channing Tatum) och Paul (Michael Fassbender), och hennes arbetsgivare är Kenneth (Ewan McGregor). Ansvarig är en man vid namn Coblenz (Michael Douglas), men uppdragsgivare för detta jobb är Rodrigo (Antonio Banderas). Många karaktärer är inblandade, men det blir aldrig krångligt att förstå vilka de är. Däremot tar det ett tag att förstå vad det hela går ut på.


Man kan säga att Mallory Kane är en blandning mellan Jason Bourne och Coffy (spelad av Pam Grier i en av de mest kända blaxploitation-filmerna). Man kan inte riktigt ta det hela på allvar, det blir inte lika spännande eller intensivt som i Bourne-filmerna, men med högre produktionskvalité än en blaxploitation. Det stora problemet är att Gina Carano inte är en särskilt bra skådespelerska, även om hon klarar av kampsporten bra. Hon känns även lite klumpig, speciellt när hon ska till att springa. Även Channing Tatum känns svag, men är som tur är inte med allt för mycket.


Soderbergh har stått för regin, cinematografin och klippningen, och speciellt fotot måste man säga har hans stil över sig. Bildspråket funkar allt som oftast bra och han gillar att använda gult i många scener (speciellt ljuset från lampor). Även om filmen inte bjuder på något speciellt är den inte heller usel. Den går att se på och funkar får stunden. Men det är absolut inte så bra som det kunde varit och det känns som man borde kunnat göra mycket mer, speciellt med tanke på skådespelarna man lyckats samla. Det känns lite som ett mellanprojekt av Soderbergh, ungefär som hans The Girlfriend Experience (2009).

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.3

6 kommentarer:

 1. Men om man nu satsat på att ha en "riktig" kampsportare i den roller, hur är koreografin på fajtingscenerna? Den spelar ju nästan större roll.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jo, det är förvisso sant. Fast jag tycker det är viktigare att ha en bra skådespelare i en huvudroll. Koreografin brukar allt som oftast funka bra ändå. Hon klarar sig givetvis bra där, men det är inte som att man bjuds på något nytt. Inget jag tyckte var värt att skriva om iaf ;)

  Självklart är det kul att se henne slåss mot killarna i filmen, men eftersom de är riktiga skådisar (typ Fassbender, McGregor) blir det ändå inte "på riktigt". Hennes "motståndare" bör ju också vara kampsportare för att det ska bli riktigt bra.

  SvaraRadera
 3. Ja verkligen ingen dålig rollista vår gode Steven fått ihop här. Lite nyfiken blir man trots allt. Snygg affisch också. :)

  SvaraRadera
 4. Plox: Ja, det finns egentligen inget som gör att man inte ska se det här. Däremot ska man inte ha några stora förväntningar så kan det nog bli bra.

  SvaraRadera
 5. Ber om ursäkt, jag var otydlig. Min poäng var egentligen som din. Att det gör större skillnad att casta en riktig skådespelare, för med lite träning, bra koreografi och klippning är det lättare att fixa bra fajtingscener.

  SvaraRadera
 6. Sofia: Ja, precis. Ser egentligen ingen vits med att casta en ren kampsportare utan skådespelartalang. Det funkar förvisso om det är en kamsportsfilm och man har Bruce Lee eller Jackie Chan som utför sina konster.

  SvaraRadera