tisdag 17 april 2012

Tisdags Dok: The King of KongTitel: The King of Kong
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2007
Regi: Seth Gordon

Handling: En dokumentär som följer tokiga tv-spelsfreaks som försöker slå världsrekord i det klassiska arkadspelet Donkey Kong.

Omdöme: Det är inte så konstigt att alla som ser The King of Kong talar gott om den. Det är inte heller konstigt att man faller för karaktärerna man bjuds på. Och det är inte konstigt att man får en nostalgisk upplevelse när man ser denna dokumentär som tar en närmare titt på de bästa inom arkadspelet Donkey Kong. Detta är ett arkadspel som kom 1981 och världsrekordet sattes redan 1982 av den då 17-årige Billy Mitchell. Ett rekord som har stått sig i nästan 25 år när en utmanare börjar uppmärksammas, nämligen Steve Wiebe.


Här finns så många karaktärer att gilla och som sticker ut att man inte hade kunnat skriva dem bättre ens om man försökt. Förutom den excentriske Billy Mitchell står domaren Walter Day för en del av underhållningen. Han har sedan 1982 varit huvudansvarig för att hålla reda på rekorden och har alltid haft bra kontakt med Billy Mitchell som ses som en slags Jedi (på Star Wars-språk), en person som är över alla andra. Trots Billy Mitchells status är det sällan han ställer upp i live-tävlingar, speciellt eftersom hans rekord stått sig så länge.


Steve Wiebe vänder upp och ner på allt och är en frisk fläkt som sakta men säkert vinner förtroendet av den inre kretsen. Och det är egentligen denna resa som är lika fascinerande som den sanslöst sköna Billy Mitchell är. De kunde inte vara mer olika och det är egentligen ett under att Billy Mitchell fått den status han fått med tanke på hur arrogant och självgod han är. Men å andra sidan har han alltid setts som en gud inom arkadspel och hans ord har alltid vägt blytungt. I och med denna inblick har man fått en ny person att räkna med och det är Steve Wiebe. Plus att det dykt upp en tredje person som kanske är bäst av dem alla. Historien fortsätter och man har fått sig ett nytt intresse - att se fram emot en uppföljare, för det måste väl komma en...

Betyg:
IMDb: 8.2

8 kommentarer:

 1. Just med tanke på att allt i filmen är så dramaturgiskt "rätt" blir man ju lite fundersam över sanningshalten i den. Men det är en helt underbar underdoghistoria som dessutom ger inblick i en totalt skruvad kultur (med mina ögon sett, alltså).

  SvaraRadera
 2. Sofia: Jag håller med om att det känns lite tillrättalagt, men samtidigt är jag övertygad om att det inte är påhittat på något sätt.

  Härliga karaktärer och alla är egentligen underdogs, men Billy Mitchell vet verkligen hur han ska marknadsföra sig själv ;)

  SvaraRadera
 3. Fantastisk underhållande dokumentär och en klar favorit i kategorin dokumentär-om-meningslösa-grejer. Kul att du också gillade den Mr Noir!

  Tips på ytterligare en i samma kategori är Air Guitar Nation. Inte lika träffsäker som den här, men klart trevlig och sevärd.

  SvaraRadera
 4. Plox: Haha, meningslöst ? Detta är ju blodigt allvar ;) Jag gillar just det faktumet att det hela var inne i början av 80-talet och att tiden liksom stannat upp för dessa personer.

  Tack för tipset, ska kolla upp.

  SvaraRadera
 5. Bra film men vad jag förstått har Mitchells karaktär gjorts mer "ond" än vad han egentligen är.
  Själv spelade jag uppföljaren Donkey Kong Jr maniskt när det begav sig.

  SvaraRadera
 6. filmitch: Jo, jag kan tänka mig att Billy Mitchell inte är SÅ elak som han verkar. Det var mest hans stora ego som var roligt att följa och hur han höll sig undan till varje pris. En av orsakerna lär ha varit att han inte hade spelat på ett år och kände sig oförberedd vilket man kan förstå.

  PS: Bara så du vet tog jag bort ett dubbelinlägg.

  SvaraRadera
 7. Jag var en mästare på Donkey Kong på plattformen Game & Watch när jag var liten.

  http://www.sanrojoga.com/wp-content/uploads/2011/01/GameWatch_DonkeyKong.jpg

  Filmen The King of Kong är en helt ok dokumentär men som så ofta när det gäller dokumentärer så blir det inte mer än en trea.

  http://jojjenito.wordpress.com/2012/04/17/the-king-of-kong/

  Du skriver att Mitchell är en jedi och det kanske är så man säger i filmen men så här i efterhand är han ju snarare en sith och Wiebe är en jedi, the one. ;)

  SvaraRadera
 8. Jojjenito: Fastnade själv aldrig riktigt för den typen av spel, men visst fanns det vissa som man var lite förtjust i.

  Jo, det är just i filmen som Mitchell nämns som en Jedi när de pratar om honom som att han kan få andra att göra det han vill (de refererar till Obi-Wan bl.a.).

  Läser man om händelseutvecklingen efter dokumentären får man reda på att en tredje person dykt upp och slagit världsrekordet :D Därför skulle jag gärna se en fortsättning om några år när de plötsligt är 3 x Jedi, haha.

  SvaraRadera