måndag 2 april 2012

Magnificent ObsessionTitel: Magnificent Obsession / En läkares samvete
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1954
Regi: Douglas Sirk
I rollerna: Rock Hudson, Jane Wyman, Agnes Moorehead, Otto Kruger

Handling: När den ohyfsade miljonären Robert Merrick dåraktigt kraschar med sin racerbåt, väcker räddningsstyrkan honom till liv med utrustning som egentligen skulle använts för att rädda den populäre Dr. Phillips. Detta sätter igång en rad händelser som kommer förändra Merricks liv för alltid.

Omdöme: Möt Robert Merrick (Rock Hudson) - en playboy med gott om pengar, flickvänner, snabba båtar, bilar, boende och en attityd som inte direkt kan förväxlas med charm. Saker kompliceras plötsligt i hans liv när han med nöd och näppe överlever en motorbåtsolycka. Han träffar snart på Helen Phillips (Jane Wyman) vars make sen sex månader tillbaka dött av en hjärtattack samma dag som Merrick hade sin olycka. Att Merrick räddades tack vare lånad utrustning från den nu avlidne Dr. Phillips gör att han snart får en ny syn på meningen med livet.


Skådespelarna är inte alls dumma. Rock Hudson passar bra och jag slås gång på gång av hur lång han är i jämförelse med alla andra. Han var 1.96 vilket förklarar att det inte bara var en illusion. Jane Wyman, som inte bara blev Oscarsnominerad för denna roll, var även gift med Ronald Reagan (innan han blev president) och spelade den klart minnesvärda Angela Channing i TV-såpan "Falcon Crest" under 80-talet. Det är också hon som är bäst här, även om det inte är skådespeleriet man lägger märke till i första hand (förutom några barnskådespelare som känns tagna direkt från någon amerikansk 50-tals reklamfilm).


Ett tvättäkta melodrama, och från 50-talet dessutom. Man fångas snart av de vackra färgerna man använt sig av där bl.a. blommor utgör en färgklick i många scener. Det är en gemytlig känsla man slås av och omgivningen gör minst lika mycket för att uppnå denna känsla som historien. Det är ingen tvekan om att man bjuds på en hel del klichéer när man talar om ett melodrama som detta. Men man får det att fungera och räknar nästan med att ett bra melodrama ska vara just så här.


3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

2 kommentarer:

  1. Yes! Första inlägget om Sirk! Verkar vara riktigt snyggt foto från vad jag kan se på bilderna. Färgfilm från 50-talet brukar vara riktigt snyggt. :)

    SvaraRadera
  2. Svart Noir: O ja, snyggt foto bjuds man på i samtliga Sirk-filmer, det är lite av hans signum.

    SvaraRadera