torsdag 26 april 2012

Marley & MeTitel: Marley & Me
Genre: Komedi/Drama/Romantik
Land: USA
År: 2008
Regi: David Frankel
I rollerna: Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane

Handling: Nygifta John och Jennifer Grogan skaffar sig en hund, Marley. Men Marley har inga planer på att snällt foga sig som husdjur och paret Grogan får kämpa med en hund som gör lite som han själv vill, men som till slut kanske kan lära dem något om livet.

Omdöme: Var inställd på lite samma typ av film som Hachiko: A Dog's Story (2009), som jag till stora delar gillade. Men ganska tidigt förstår man att detta är en lättsammare film. John Grogan (Owen Wilson) och hans fru Jennifer (Jennifer Aniston) beslutar sig för att flytta till soliga Florida. Där får de båda jobb som journalister/reportrar på lokala tidningar, de flyttar in i ett litet hus och livet leker. Men Jennifer börjar fundera på barn och för att få henne på andra tankar överraskar han henne med en hundvalp - Marley.


Marley blir en stor del i deras liv, främst blir John fäst, men även Jennifer. Problem uppstår dock när barnen börjar komma och Marley fortsätter vara som han är - kaotisk. Filmens första halva eller så går mest åt det romantiska hållet där John och Jennifer är som de flesta nygifta par. Hon har en plan som hon vill pricka av en punkt efter en annan. Han å andra sidan vill ta det lite långsamt och ta dagen som den kommer. Till slut står det dock klart att en förändring krävs i deras liv.


När barnen kommer förändras också filmens ton. Det blir lite allvarligare och mer ett familjedrama än en romantiskt komedi. Humorn funkar inte riktigt under första halvan, så det känns ganska skönt att man kommer med en vändning i historien. Marley är inte heller huvudfokus under den första halvan, men han är en stor del av historien trots allt. Under andra halvan växer det sakta men säkert fram hur älskad och betydelsefull han är för familjen Grogan och det är också här filmen är som bäst. Baseras på den riktiga John Grogans bok, alltså en verklighetsbaserad historia som alltid betyder något.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

4 kommentarer:

 1. Denna var en stor besvikelse för mig. Hade sett trailern och trodde det var en komedi.

  Scenen med Kathleen Turner var hejdlöst rolig dock.

  SvaraRadera
 2. Henke: Ja, sett till det komiska i filmen är det en besvikelse, men eftersom dramat tog sig mot slutet tyckte jag även filmen funkade ok. Trodde dock den skulle vara bättre.

  Kathleen Turner ja, kände igen henne på rösten, annars ser hon inte direkt ut som hon gjorde under sina glansdagar.

  SvaraRadera
 3. Nej verkligen inte, har hon blivit lite kraftigare?

  SvaraRadera
 4. Henke: "Lite" är en underdrift ;) Jag visste iofs om detta, men man känner fortfarande inte igen henne. Rösten är dock mörk och speciell.

  SvaraRadera