måndag 9 april 2012

Side StreetTitel: Side Street / Farlig väg
Genre: Film-Noir
Land: USA
År: 1950
Regi: Anthony Mann
I rollerna: Farley Granger, Cathy O'Donnell, James Craig, Jean Hagen

Handling: Joe Norson faller plötsligt för frestelsen att stjäla ett par hundra dollar, som visar sig vara 30.000 dollar. Pengarna "tillhör" ett par våldsamma utpressare. Joe gömmer pengarna hos en vän, men när han efter ett par dagar ångrar det han gjort finner han att denne flytt med pengarna. Allt Joe nu gör försätter honom bara i ännu värre bekymmer då han både jagar och jagas längs New Yorks gator.

Omdöme: Jag har en förkärlek till film-noir från 50-talet. De största klassikerna kom under 40-talet, men i mitt tycke utvecklades genren lite till under 50-talet. Något jag gillar lite extra är fotot under 50-talet som inte var så mörkt som det oftast var på 40-talet. Man använde sig bättre av ljuset och detta i sig skapade bra stämning. Men det är klart, detta lyckades många bra noir-filmer med under 40-talet också. Skillnaden var dock att även de mindre filmerna, så som denna, lyckades med det så viktiga svartvita fotot även under 50-talet.


Farley Granger, som spelar huvudrollen som Joe Norson, passade bra i denna typ av roll där han ska spela nervös och stressad. Han ser även lite sorgsen ut hela tiden, vilket jag tycker funkar bra. Joes hustru väntar parets första barn vilken dag som helst och när han en dag under sin postrunda får chansen att komma över 200 dollar, tar han chansen. Det visar sig bara att väskan innehåller 30.000 dollar som några utpressare kommit över. Eftersom han bara är en vanlig man med sina brister, tar han ytterligare felbeslut vilket gör att han utsätter sig själv och sin fru för livsfara. Frågan är, hinner han åtgärda skadan eller är det för sent ?


För regin står Anthony Mann för, en regissör som främst gjorde film-noir och lite senare västernfilmer, inte minst ett par bra sådana med James Stewart. Han hade allt som oftast ett mycket fint foto i sina filmer, främst när han samarbetade med legendariske cinematografen John Alton. I detta fall var det inte han som stod för fotot, men det skulle man nästan kunna tro då man fångat New Yorks skyskrapor, broar och bakgator på ett skickligt sätt. Användandet av skuggor som Alton var en mästare på har man dock inte behövt då filmen till stora delar utspelar sig under dagtid.


Är det något filmen verkligen saknar så är det en bra skurk. Iofs har man en skurk som inte har något emot att lämna ett par lik efter sig, men karaktären i sig är ganska blek och får inte så stort utrymme. Likväl har man inte en riktig femme fatale som en bra noir ska ha. Förvisso kliver Jean Hagen in i rollen en stund som nattklubbssångerskan Harriet Sinton, men den rollen är alltför liten och kunde gärna varit med mer. Det är trots allt en trevlig liten noir som med sin korta speltid på runt 80 minuter är värd att se om man gillar genren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.1

2 kommentarer:

  1. Det här låter som en noir som jag skulle kunna uppskatta. Just en vanlig man som tar fel beslut och sen är stressad och nervös brukar funka på mig, haha. ;) Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Jojjenito: Just att New York är skådeplats och används så fint tycker jag också gör mycket. Du kommer förstå när/om du ser den.

    SvaraRadera