tisdag 10 april 2012

Tisdags Dok: This Film Is Not Yet RatedTitel: This Film Is Not Yet Rated
Genre: Dokumentär
Land: USA/Storbritannien
År: 2006
Regi: Kirby Dick

Handling: "This Film is Not Yet Rated" är en dokumentär som granskar USA:s filmcensur - MPAA (Motion Picture Association of America).

Omdöme: Dokumentärfilmaren Kirby Dick bestämmer sig för att försöka avslöja vilka som egentligen bestämmer vad filmerna i USA ska ha för åldersgräns. Detta då många filmskapare blivit upprörda genom åren då de ansett att deras filmer fått oförkänt hög åldersgräns. De olika åldersgränserna i USA är G (General Audiences = Alla), PG (Parental Guidance Suggested = Visst material kan vara olämpligt för barn), PG-13 (Parents Strongly Cautioned = Visst material kan vara olämpligt för barn under 13 år), R (Restricted = De under 17 år måste ha en vuxen med sig) samt NC-17 (No One 17 and Under Admitted = Ingen under 18 år). En film kan även bli Unrated vilket i sin tur betyder att MPAA inte granskat filmen.


En film som får NC-17 har mycket svårare att få distribution, detsamma gäller Unrated trots att de kan vara lämpliga för barn. Ett bra exempel är Boys Don't Cry (1999) som fick NC-17, dels för att det var en indiefilm, dels för att det handlade om homosexualitet. Självklart blir en regissör upprörd när de måste klippa bort eller klippa om scener för att få en lägre åldersgräns. Detta är givetvis även orsaken till varför många filmer känns mer "barntillåtna" än de egentligen kanske borde ha varit.


Vad som sker är att Kirby Dick bl.a. intervjuar olika regissörer som t.ex. Kevin Smith, John Waters, Kimberly Peirce m.fl. Samtidigt anlitar han en privatdetektiv för att ta reda på vilka som bestämmer åldersgränsen. De vet vem som är ansvarig, men inte vilka som tittar på filmerna och tar besluten. Det visar sig vara åtta personer, alla ska ha barn i 5 till 17 års åldern (vilket de uppenbarligen inte alltid följer). Resultat får man och även vilka som sedan tar hand om en potentiell överklagan från regissören. Och det avslöjandet är nästan intressantast.


Som helhet är dokumentären lite upprepande och det leder liksom ingen vart förrän sista minuterna. Man hade helt enkelt velat ha lite mer driv i det hela och gärna se dem ta upp lite fler exempel på filmer som fått PG-13, R och NC-17 för att kunna förstå vilket dåligt jobb de gör (som de flesta verkar tycka som är med i dokumentären). Överlag känns det lite ofokuserat istället för att kanske dela upp det hela i olika segment eller liknande där man koncentrerar sig på och klarar upp en sak i taget.

Betyg:
IMDb: 7.6

2 kommentarer:

  1. Det är ett aber det där med åldersgränserna. Just R-stämpeln är en anledning till att The Mountain of madness inte filmatiserats än. Dyr produktion med r-stämpel gör att filmbolagen backar:(

    SvaraRadera
  2. filmitch: Ja, det är väldigt krångligt det där med åldersgränserna. Många filmbolag finansierar helt enkelt inte om det är R-filmer och då måste man kanske ta bort viktiga karaktärsdrag och liknande.

    SvaraRadera