måndag 23 april 2012

Too Big to FailTitel: Too Big to Fail
Genre: Drama
Land: USA
År: 2011
Regi: Curtis Hanson
I rollerna: William Hurt, James Woods, Paul Giamatti, Bill Pullman, Matthew Modine, John Heard, Tony Shalhoub, Dan Hedaya

Handling: Historien kretsar kring amerikanska finansdepartementets sekreterare Hank Paulson under de inledande och kritiska dagarna av 2008 års finanskris.

Omdöme: Filmen tar upp finanskrisen precis som Margin Call (2011) gjorde, fast istället för att följa händelserna inifrån ett företag så har man här valt att följa Hank Paulson (William Hurt), finansdepartementets sekreterare. Han försöker tillsammans med sina medarbetare stoppa blödningen i finansvärlden och framförallt rädda de stora bankerna och andra stora bolag som drabbas av krisen.


Curtis Hanson, som gjorde den utmärkta L.A. Confidential (1997), står för regin och har samlat flera kända ansikten. Främst är det kul att se William Hurt i huvudrollen för det är en duktig skådespelare som behöver få fler bra roller. Han är också den som får mest att jobba med och levererar som man förväntar sig. En som Paul Giamatti får inte lika stort utrymme, men han får å andra sidan komma med det förmodligen viktigaste talet som sammanfattar krisen väldigt bra.


Ett problem som jag ser det är att man bör vara ganska insatt i det politiska spelet och även finansvärlden för att få ut så mycket som möjligt av filmen. Detta eftersom man i många avseenden tar för givet att man känner till termer och annat viktigt. Vissa saker förklaras bra, men under stora delar blir det mycket facktermer som inte säger så mycket och då blir det också lätt att man tappar intresset. På det stora hela en intressant inblick, men når inte riktigt upp på samma nivå som nämnda Margin Call. Gillade man den så kan man gott och väl även se den här.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar