tisdag 3 april 2012

Tisdags Dok: TT3D: Closer to the EdgeTitel: TT3D: Closer to the Edge
Genre: Dokumentär
Land: Storbritannien
År: 2011
Regi: Richard De Aragues

Handling: Varje år avgörs TT (Tourist Trophy), en motorcykeltävling som går genom de smala vägarna på Isle of Man. Här följer man några av de tävlande och vad som krävs för att mentalt vara beredd på det värsta.

Omdöme: Man gör en bra jämförelse i dokumentären när man jämför en vanlig motorcykeltävling på bana och en sån här på öppen gata. Man jämför med bergsklättring där man på bana liksom har en säkerhetslina så om du faller tas du emot av linan och överlever i de flesta fallen då du kan glida av banan. Däremot om man faller på öppen gata som man kör på här, då har man ingen säkerhetslina och chansen att du skadar dig allvarligt eller dör är överhängande.


Jag kände till denna galna tävling, för galet är vad det är, som hålls på Isle of Man och där fartdårarna tävlar om den prestigefyllda titeln att bli "King of the Mountain". Här är det inte några större prissummor man tävlar om så det är helt enkelt mycket prestige att vara bäst. Tävlingen har pågått ända sedan 1907 och har hittills krävt runt 250 dödsoffer.


Under denna dokumentär får man följa några av deltagarna, främst den excentriske Guy Martin (som på sina håll påminner om Hugh Jackman som "Wolverine"). Han är 27 år och har aldrig vunnit tävlingen, men är en hängiven tävlande vars liv kretsar kring motorer av alla slag då han vid sidan om tävlingarna är mekaniker. Guy är en sån typ av person man antingen älskar eller hatar. Han har en rebellisk stil och det är mycket old school över honom, inte minst hans 70-tals polisonger. Han vill att allt ska vara som han vill, vilket inte alltid går hem hos arrangörerna.


Dokumentärens berättarröst står Jared Leto för och honom använder man inte mycket. Han hoppar in lite då och då med någon kommentar, men på det stora hela hade man kunnat ha vem som helst. Om han är ett stort fan eller varför han lånat ut sin röst framgår inte. Det hela känns lite obalanserat i berättandet där man under första timmen eller så mest är med under förberedelserna, vilket till stor del består av intervjuver med främst Guy Martin. Man hade gärna sett lite mer historiska klipp och även mer av själva tävlingarna som klipptes ihop lite väl snabbt.


Den absolut största styrkan kommer under den sista delen av dokumentären när spänningen är påtaglig. Tävlingen består av fem lopp, men exakt varför förklaras aldrig och för någon som inte är insatt blir detta lite konstigt. Att den femte och sista tävlingen är den stora står dock klart tidigt. Och att någon kommer råka illa ut under loppet står också klart. Frågan är bara vem som vinner, vem som blir skadad och vem som kommer dö denna gång...


Betyg:
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar