lördag 12 maj 2012

10 favoriter - Ungdomsfilmer från 80-talet

Ungdomsfilmer för mig handlar om 80-tal. Det är alltid något visst med dessa filmer och även om de sällan når de absoluta topparna finns det så mycket här som gör en på bra humör. Mycket handlar givetvis om nostalgi, men få filmer får mig att bli så glad som dessa. Det finns givetvis andra filmer som lyckas bra med det, men under toppen av 80-talet bjöds man på en hel del godis. I flera fall stod John Hughes för dem och inte mindre än fyra filmer på listan har hans avtryck (tre som regissör, fyra som manusförfattare).


#10

Titel: Secret Admirer (1985)
Svensk titel: Kedjebrevet
Regi: David Greenwalt
Skådespelare: C. Thomas Howell, Lori Loughlin, Kelly Preston, Fred Ward, Corey Haim
På sista skoldagen innan sommarlovet får Michael ett väldigt sensuellt, men anonymt, kärleksbrev. Han misstänker och hoppas att det är från Debbie, tjejen han varit ute efter en längre tid men som bara går ut med äldre killar. För att fånga hennes uppmärksamhet tar han hjälp av sin bästa vän Toni med att skriva om sina känslor. Men snart har breven hamnat i fel händer och skapar förvirring för flera familjer.

En av huvudingredienserna i filmen är musiken av Jan Hammer (främst känd för musiken till TV-serien "Miami Vice") vars huvudmelodi är förträffligt bra och passande. En trevlig 80-talare som gör vad den ska. Läs mer.


#9

Titel: The Secret of My Success (1987)
Svensk titel: Nyckeln till framgång
Regi: Herbert Ross
Skådespelare: Michael J. Fox, Helen Slater, Richard Jordan, John Pankow
Brantley Foster kommer till New York från Kansas för att söka lyckan. Han söker upp en avlägsen släkting, morbror Howard, och får jobb som postutdelare på ett multinationellt företag. Men Brantley har större planer än så och tänker ta sig till toppen.

Michael J. Fox passar perfekt och filmen bjuder på en hel del 80-tals nostalgi. Från musiken till de typiska förväxlingarna och andra roliga situationer får man rakt igenom en skön film. Läs mer.


#8

Titel: D.A.R.Y.L. (1985)
Svensk titel: -
Regi: Simon Wincer
Skådespelare: Barret Oliver, Mary Beth Hurt, Michael McKean, Josef Sommer
Daryl är en märklig pojke. Han kan saker som inte ens vissa vuxna klarar av. Joyce och Andy blir fosterföräldrar till Daryl, som så smånigom visar sig vara en kvalificerad robot.

En film som kunde ha gått överstyr, men där det funkar tack vare att pojken Daryl inte är mänsklig. Skön 80-tals känsla bjuds man på och filmen funkar från början till slut. Läs mer.


#7

Titel: Three O'Clock High (1987)
Svensk titel: -
Regi: Phil Joanou
Skådespelare: Casey Siemaszko, Annie Ryan, Richard Tyson, Philip Baker Hall
Jerry ska intervjua den nya killen Buddy för skoltidningen och klappar honom på axeln som vänlig gest. Buddy visar sig vara en lättretad person som inte gillar när någon tar på honom, så han utmanar Jerry att göra upp utanför skolan klockan tre. Jerry försöker sedan hitta en utväg med alla möjliga medel under resten av dagen.

En film utan de kända ansiktena, men som visar sig bjuda på en hel del annat av värde. En viktig del är musiken av Tangerine Dream som på egen hand skapar en skön stämning, precis som man vill ha det. Läs mer.


#6

Titel: Some Kind of Wonderful (1987)
Svensk titel: -
Regi: Howard Deutch
Skådespelare: Eric Stoltz, Lea Thompson, Mary Stuart Masterson, John Ashton, Elias Koteas
Keith är 18 år och en smula udda. Han vill bli konstnär, något som pappan inte kan förlika sig med. Keiths bästa vän är "pojkflickan" Watts, som är hemligt kär i honom. När Keith blir kär i Amanda, en av skolans populära tjejer, knakar deras vänskap i fogarna.

Med manus av John Hughes får man här en lite allvarligare ungdomsfilm, men även en som har vad som krävs för att det ska bli bra - 80-tals känslan. Läs mer.


#5

Titel: Fast Times at Ridgemont High (1982)
Svensk titel: Häftigt drag i plugget
Regi: Amy Heckerling
Skådespelare: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Robert Romanus, Forest Whitaker
Historien följer ett gäng gymnasiestudenter i södra Kalifornien där Stacy Hamilton och Mark Ratner letar efter någon att tycka om och deras gamla skolkamrater hjälper dem att hitta rätt. Jeff Spicoli är en ständigt hög surfare och den mycket bestämde Mr Hand är övertygad om att alla elever knarkar på ett eller annat sätt.

En av de tidigaste ungdomsfilmerna från 80-talet som lyckas med känslan, karaktärerna och balansen mellan det lite lättsammare och de typiska ungdomsproblemen. Läs mer.


#4

Titel: Weird Science (1985)
Svensk titel: Drömtjejen
Regi: John Hughes
Skådespelare: Anthony Michael Hall, Ilan Mitchell-Smith, Kelly LeBrock, Bill Paxton, Robert Downey Jr
Två impopulära ungdomar, Gary och Wyatt, misslyckas med alla försök att bli accepterade av sina skolkamrater. Till slut leder deras desperation att bli omtyckta till att de "skapar" en kvinna med hjälp av sin dator. Tjejen som de skapar är en jättevacker kvinna vid namn Lisa, vars uppgift är att stärka pojkarnas självförtroende genom att försätta dem i situationer där de får lära sig att agera som män.

Härlig ungdomsfilm som jag är uppväxt med och alltid kommer gilla. Sköna situationer, bra karaktärer och en lite annorlunda handling gör det här till en vinnare. Läs mer.


#3

Titel: The Breakfast Club (1985)
Svensk titel: -
Regi: John Hughes
Skådespelare: Emilio Estevez, Anthony Michael Hall, Judd Nelson, Molly Ringwald, Ally Sheedy, Paul Gleason
Fem ungdomar, från olika socialgrupper, blir tvungna att tillbringa en lördag tillsammans när de alla fått kvarsittning. Andrew, John, Claire, Brian och Allison upptäcker för första gången att de kan prata med varandra och diskuterar allt från föräldrar och sex till pressen om att leva upp till det folk tror att man är. De fem inser att de faktiskt har mer gemensamt än vad de trott och lär sig mer om sig själva och varandra än de gjort tidigare.

En av de mest kända och poulära ungdomsfilmerna är också mycket bra. Har ett djup som många andra saknar, men samtidigt bjuds man på en stor gnutta humor. Bra balans och utan några direkta svagheter. Läs mer.


#2

Titel: Ferris Bueller's Day Off (1986)
Svensk titel: Fira med Ferris
Regi: John Hughes
Skådespelare: Matthew Broderick, Alan Ruck, Mia Sara, Jeffrey Jones, Charlie Sheen
Ferris Bueller är en självsäker tonåring som dessutom är expert på att skolka från skolan, utan att vare sig rektor eller föräldrar märker någonting. Nu ska han ta en fridag tillsammans med flickvännen och sin bästa vän men hamnar i oväntade äventyr samtidigt som rektorn anar oråd.

En sån där typisk ungdomsfilm som får en att tänka tillbaka på sin egna uppväxt och hur man skulle vilja vara Ferris för en dag när han skolkar och istället bjuds på ett hissnande äventyr. Scenen med den flygande Ferrarin är klassisk. Läs mer.


#1

Titel: Gotcha! (1985)
Svensk titel: Pang! Pang! Du är död!
Regi: Jeff Kanew
Skådespelare: Anthony Edwards, Linda Fiorentino, Jsu Garcia, Alex Rocco, Klaus Löwitsch
Studenten Jonathan Moore är träffsäkrast i ett paintballiknande spel på college. Men han är inte lika lyckosam när han försöker få till en träff med tjejer. Tillsammans med sin mer erfarne vän Manolo åker han till Paris över sommaren. Där träffar han den mystiska Sasha som visar sig vara kurir, tar honom till Östberlin där de blir förföljda av ryssar.

Ohotad etta i mina ögon, mest pga att jag är uppväxt med filmen och alltid uppskattar den lika mycket varje gång jag ser den. Fartfylld, rolig, spännande, underbar musik av Bill Conti (bl.a. musik till Bond-filmen For Your Eyes Only) och har helt enkelt allt jag vill ha av en sån här film. Läs mer.


Klicka vidare för fler listor.

12 kommentarer:

  1. Inte oväntat John Hughes-dominans på listan och det visar återigen hur pass stort inflytande han haft på 80-talet, dåvarande ungdomsgenerationen och skildrandet av den.

    1:an är dock den stora överraskningen. Har inte sett den, men blir ju lite sugen nu. :) Jag förstår att den verkligen är en sån där personlig upplevelse som man liksom måste ha sett på rätt plats och tid i livet för att värdera den så högt (gissar jag) och att jag nog skulle se den på ett annat sätt om jag ser den nu - men dessa filmer är ju på sätt och vis de bästa filmupplevelserna man kan ha också. :)

    Nu när sommaren närmar sig lockas jag återigen av att ha ett 80-talstema där jag ägnar en vecka åt intensiv 80-talsmatning, tillsammans med en kexchoklad och lite Dr.Pepper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jimmy: Ja, att John Hughes dominerar en sån här lista är inte särskilt överraskande. Alla hans filmer har inte gått hem hos mig, men många har det uppenbarligen.

      Jo, ettan är inte lika känd som de övriga, men det är alltså en film som ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Gillar man den typen av film ska man ge den en chans. Sen är det inte bara en komedi utan den innehåller en hel del action också.

      Mmm, låter inte alls dumt. 80-tal och sommar är en underbar kombination. Jag vet precis vad du syftar på !

      Radera
  2. Där ser man, jag trodde jag hade hyfsad koll men hade aldrig hört talas om varken 1, 7 eller 10. Och lite intressant, jag har inte tänkt på att Some Kind of Wonderful ju är en grabb-version av Pretty in Pink förut. Kan The Secret... verkligen klassas som en ungdomsfilm?

    På min lista skulle definitivt Heathers få plats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: De tre du nämner (Secret Admirer, Three O'Clock High och Gotcha!) är inte de mest kända, men i dessa sammanhang tycker jag man ska ge dem en chans.

      Hmm, har sett Pretty in Pink, men den blev jag inte speciellt förtjust i. Mycket möjligt att den har en liknande story som Some Kind of Wonderful. Det är trots allt John Hughes som skrivit manus till båda. Some Kind... har dock mer djup som jag minns det, och tilltalade mig uppenbarligen mer.

      The Secret of My Success, jo jag tycker nog det är en ungdomsfilm. Nu utspelar den sig inte under skoltiden, men den följer trots allt en ung Michael J. Fox på sitt första jobb. För mig är den i den kategorin, men jag håller med om att det är ett gränsfall.

      Heathers vet jag uppskattas av många, minns dock att jag blev lite besviken på den. Såg den inte heller som ung så det kan ha med saken att göra.

      Finns ett par andra filmer som kunde kommit med, inte minst några John Cusack-filmer. Men nu fick det bli de som fallit mig mest i smaken genom åren ;)

      Radera
    2. Men om The Secret... kvalificerar, hur ser du på St Elmo's Fire -- ungdomsfilm eller inte?

      Radera
    3. Sofia: Länge sen jag såg den, men hade jag gillat den tillräckligt mycket hade den nog fått vara med ;)

      Radera
  3. Har sett: 1, 2, 3 (min favorit), 4, 5, 6 o nio. De flesta är bra men jag var nog för gammal när jag såg nr fem för 1:a ggn, fann den lite larvig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Femman, alltså Fast Times at Ridgemont High, är lite larvig, men det är de flesta i denna genre ;) Å andra sidan tycker jag den har en bra balans där den även går lite djupare och lyckas med det. Men jag tror också den funkar bäst om man såg den som ung/yngre.

      Radera
    2. Ja, Fast Times tycker jag är larvig och väldigt pubertalt fixerad - inte så mycket kärlek i relationerna men väldigt mycket sexfixering. Vilket är helt i sin ordning, men ju äldre man blir ju svårare är det att charmas av enbart sådana problem.

      Men Sean Penn och de små ögonblicken i det stora är så bra att filmen förtjänar sitt kultrykte. :)

      Sedan finns det en film som jag hade haft med på min lista då jag tog åt mig den filmen överraskande djupt. Filmen jag syftar på är Risky Business, men lika mycket som den är ärlig så är den också lite sned i budskapet.

      Radera
    3. Jimmy: Du har helt rätt. Men samtidigt handlar filmen om ungdomar och vänder sig till ungdomar, så jag ser inga problem med det du skriver. Däremot håller jag med om att den nog inte funkar lika bra när man är äldre.

      Risky Business, det stämmer bra. Den kunde ha varit med. Hade nog kunnat byta ut #9 eller #10 mot den, men avgörande var att jag helt enkelt hade sett de två andra filmerna mer nyligen och höll dem lite högre för tillfället. Musiken av Tangerine Dream är dock ett stort plus som gör att filmen är ett måste ;)

      Radera
  4. Jag tycker inte Fast Times är mer larvig än många andra liknande filmer och sexfixeringen är ju ändå hyfsat nyanserad (men då jämför jag iofs med Porkys).

    Det jag gillade med den filmen var att den inte alltid tog den lättaste eller mest uppenbara vägen i handlingen.

    http://bilderord.wordpress.com/2011/11/30/fast-times-at-ridgemont-high-1982/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sofia: Mmm, det håller jag med om. Allt beror på vad man jämför med och här är det ju ändå ungdomsfilmerna som står i fokus och där tycker jag Fast Times lyckas bra.

      Radera