måndag 14 maj 2012

25th HourTitel: 25th Hour
Genre: Drama
Land: USA
År: 2002
Regi: Spike Lee
I rollerna: Edward Norton, Rosario Dawson, Philip Seymour Hoffman, Barry Pepper, Brian Cox, Anna Paquin

Handling: Det är Monty Brogans sista dag i frihet innan han ska avtjäna ett sjuårigt straff för knarkhandel. Brogan tillbringar dagen med sin flickvän och två gamla kompisar och försöker lista ut vem som angett honom.

Omdöme: Det här är historien om Monty Brogan (Edward Norton) som vi träffar dagen innan han ska börja avtjäna sitt fängelsestraff. Han har jobbat som knarkhandlare åt ryssen Nikolai, men hållit munnen stängd när polisen haffat honom. Nu är det dags att "fira" sista kvällen med gänget. Han tar med sig sin flickvän Naturelle (Rosario Dawson) och sina två barndomsvänner, aktiemäklaren Frank (Barry Pepper) och läraren Jacob (Philip Seymour Hoffman) till Nikolais nattklubb.


Filmen inleder med att presentera Monty, Frank och Jacob i några minuter vardera för att lära känna vilka de är. Vi får sedan en scen hemma hos Frank där man bjuds på en enda lång tagning när Frank och Jacob pratar lite över en öl samtidigt som de tittar ut över platsen där de två tornen stod. Detta är en av filmens starkare scener. Det är strax efter 11:e september och just att historien utspelar sig i New York påminns man om flera gånger under filmens gång. Inte minst under den fem minuter långa badrumsscenen där Montys "onda jag" klagar på allt och alla i New York. En scen som inte riktigt går hem hos mig.


Filmens kanske starkaste del är när de fyra befinner sig på nattklubben, där även Jacobs elev, den 17-åriga Mary (Anna Paquin) dyker upp. Jacob är förtjust i henne, men vet att han skulle förlora jobbet om något skulle ske mellan dem. Han är smått paranoid att någon ska se dem tillsammans på nattklubben, även om det skulle vara oskyldigt. Men det händer så mycket annat på nattklubben. Det är utan tvekan filmens hjärta för här får vi veta mycket om karaktärerna och även vem som förrått Monty. Det enda negativa här är att musiken inte är bättre.


Att det är en lite annorlunda och speciell film råder ingen tvekan om. Det blir stundtals liksom poetiskt och det är mycket dialog. Samtliga skådespelare sköter detta bra och det är ett bra flyt filmen igenom. Men det saknas något. Något som får historien att verkligen lyfta. Det känns på många sätt oavslutat, trots att slutet är utdraget. Det är utan tvekan en film som verkligen går hem hos många, men jag vet inte riktigt vad det är som är så bra. Den har dock sina partier som jag gillar och de flesta av dem kommer alltså på nattklubben. Det är bara synd att filmen inte får till det lika fint innan och efter på samma fina sätt.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

8 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag hade förväntat mig något annorlunda, för den här gjorde nada för min del. Jag kunde inte komma in i varken historien eller karaktärerna, det kändes som om man flöt ovanpå hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Intressant att höra. Jag kom inte heller riktigt in i historien eller kände något särskilt för karaktärerna. Men nattklubben gjorde att filmen var någorlunda intressant. Hade sett den tidigare, men kom inte ihåg så mycket. En film som man antingen förstår eller inte.

   Radera
 2. Håller nog med om det mesta även fast jag skulle ge den en rak trea snarare än en stark. Det enda minnesvärda att scenerna på nattklubbben. Var dock ett tag sedan jag såg den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Precis, hade inte heller sett den på väldigt länge och det var bara några få saker jag kom ihåg. Nattklubben ÄR filmens starkaste parti, håller med.

   Radera
 3. Lääänge sedan jag såg och har glömt det mesta. Jag gillade filmen DET kommer jag ihåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Då var vi två eftersom jag också hade glömt det mesta. Men en sån där film som man kan se om. Filmen funkade inte fullt ut för egen del någon av de två gångerna jag sett den. Ändå finns det delar av den som jag uppskattar.

   Radera
 4. Mmm, jag håller med, det blev en stark trea från mig med. Gillar precis som du gillar jag scenerna på nattklubben (den övervägande delen av filmen utspelas väl här om jag minns det rätt?). Men nånting gjorde att jag inte drogs in fullständigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jojjenito: Ja, hela mittdelen utspelas på nattklubben, du har rätt. Vi verkar vara överens om att det var något som gjorde att man inte drogs in helt och hållet. Tror det var sättet man berättade historien på som gjorde att man blev lite distanserad.

   Radera