måndag 21 maj 2012

The Big EasyTitel: The Big Easy / Brottsplats New Orleans
Genre: Kriminalare/Komedi/Mysterium/Romantik/Thriller
Land: USA
År: 1986
Regi: Jim McBride
I rollerna: Dennis Quaid, Ellen Barkin, Ned Beatty, John Goodman

Handling: Polisdetektiven Remy McSwain försöker få stopp på det ständigt upptrappade kriget mellan två narkotikaligor inom New Orleans maffia. Han får en kvinnlig åklagare på halsen och deras relation är till en början inte den allra bästa.

Omdöme: Det hela är upplagt för en ganska tät och het liten thriller. Dennis Quaid är polisdetektiven Remy McSwain och Ellen Barkin är den kvinnliga åklagaren Anne Osborne. De båda måste samarbeta när en död kropp hittas på ett torg. Misstankarna riktas genast mot den lokala maffian i New Orleans, men när fler lik dyker upp och vittnen säger att det var civilpoliser som låg bakom, börjar det osa katt.


Remy och Anne inleder givetvis en het kärleksaffär där Remy är den som är hetare på gröten. Anne försöker vara professionell (nåja), men har svårt att hålla fingarna borta från sin polisdetektiv. Problemet är inte deras kärleksrelation, för den kan man köpa. Problemet är att historien inte leder någonvart. Det dyker upp döda kroppar lite då och då, men ingen verkar försöka lösa brottet. De har sina misstänkta, men ingen plockas in. Istället väljer man att lägga allt krut på att tramsa runt, vare sig det är på polisstationen eller relationen mellan Remy och Anne.


Till en början tänker man att "det kommer bli bättre". Att det bara är lite mindre allvar i början för att sen ändra karaktär och bli allvarligare och mörkare. Man har trots allt en intressant grundhistoria i bakgrunden, men den struntar man fullständigt i från regissörens sida. New Orleans-accenterna lyckas skådespelarna förstöra totalt och låter urkorkade, hela bunten. Inte blir det bättre av att accenterna varierar under filmens gång (en och samma skådespelare kan ha riktigt tung accent i en scen medan den inte alls hörs i en annan). Det känns helt enkelt som man tittar på ett avsnitt ur en usel TV-serie.


Men det finns många fler problem med filmen. Vad är egentligen poängen med att göra det hela till en tramsig transportsträcka under 70-80 minuter för att mot slutet plötsligt bjuda på lite allvar. Varför ska man vänta så länge innan man bjuder på två-tre bra scener. Det fyller ingen funktion och förstör filmen totalt. Hade man gjort filmen allvarlig från början hade det kunnat bli helt ok. Och man får inte glömma den jobbiga musiken som gör att man vill spola till nästa scen. Den är också helt felaktig när man väl får en scen med lite spänning då den inte alls passar. Det enda som räddar filmen från ett fullständigt bottennapp är de nämnda två-tre scenerna under filmens sista kvart. Men det är knappt...

2 - Skådespelare
1 - Handling
1 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
8 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar