tisdag 8 maj 2012

Tisdags Dok: Bobby Fischer Against the WorldTitel: Bobby Fischer Against the World
Genre: Dokumentär
Land: USA/Storbritannien/Island
År: 2011
Regi: Liz Garbus

Handling: Dokumentär om schackspelaren Bobby Fischer som av många anses vara tidernas största spelare. Filmen följer hans tumultartade karriär, från världsmästartiteln till ett liv i exil.

Omdöme: Visste egentligen väldigt lite om Bobby Fischer på förhand, men dokumentären gör ett bra jobb med att berätta vem han var. Han började spela schack vid 6-års ålder. Och redan året därpå började han spela turneringar och det hela blev hans liv. Vid 15-års ålder var han amerikansk mästare och siktet var självklart inställt på världsmästartiteln. En titel som Sovjetunionen alltid suttit på. Men vid 29-års ålder fick Bobby äntligen sin chans att spela om världsmästartiteln mot mästaren Boris Spassky - på Island.


Att titelfajten skulle avgöras på Island var det många som höjde på ögonbrynen över. Förmodligen betalade de bäst, frågan var bara om Bobby Fischer skulle dyka upp. Konstig som han var krävde han att regler skulle ändras, prissumman fördubblas och att alla (enligt honom) störningsmoment skulle avlägsnas (bl.a. filmkamerorna). Men inte ens när detta uppfylldes var det någon garanti för att han skulle dyka upp.


Det är inte någon solskenshistoria direkt. Snarare är det en tragisk historia om ett geni som även hade en sjukdom. Denna sjukdom gjorde att han aldrig riktigt klarade av att hantera den uppmärksamhet han fick när han blev en världskändis. På nyheterna pratade man hellre om honom som första nyhet än om Watergate-skandalen, så stor var han. Det är svårt att föreställa sig att en schackspelare kan bli så stor världen över, men det är exakt vad han blev. Det var givetvis andra tider under början av 70-talet, men han var också en väldigt speciell person som drog till sig uppmärksamhet.


På det stora hela är det en välgjord och informativ dokumentär. Man har delat upp hans historia i olika delar, som schackpartier, och kortfattat kan man säga att man inleder med hans väg mot framgång, toppen av sin karriär och sedan nedgången. Personligen hade jag velat se mer av toppen, men här var det svårt att få se material från själva mästerskapsmatchen eftersom han vägrade ha kameror då ljudet de gav ifrån sig störde honom. Men fortfarande hade de kunnat ha lite mer "bakom kulisserna"-material som var det intressantaste. Blir det spelfilm om Bobby Fischer känns Nicolas Cage nära till hands då han på sina håll är lite lik honom.

Betyg:
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar