måndag 21 maj 2012

The 'BurbsTitel: The 'Burbs / En djävul till granne
Genre: Komedi/Skräck/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: Joe Dante
I rollerna: Tom Hanks, Carrie Fisher, Bruce Dern, Corey Feldman

Handling: Ray Petersons nya grannar är riktigt underliga; ingen har någonsin sett dem, deras hus är fallfärdigt, och på nätterna hörs konstiga ljud från källaren. Det enda som de vet är att de heter Klopek. När pensionären Walter (Rays granne) plötsligt försvinner börjar alla misstänka familjen Klopek...

Omdöme: När man en bit in i filmen spelar Ennio Morricone-musik blir man genast sugen på att se en Sergio Leone-västern. Det är annars en ganska gemytlig inledning på filmen som bådar gott. Man får lära känna tre grannar i den lugna villaförorten. De är Ray Peterson (Tom Hanks), Mark Rumsfield (Bruce Dern) och Art Weingartner (Rick Ducommun). Dessa tre kunde lika gärna varit tre killar i yngre tonåren så som de beter sig.


Ray försöker bara slappa eftersom han tagit ledigt i en vecka. Istället för att åka bort har han bestämt sig för att stanna hemma. Hans fru Carol (Carrie Fisher) vill dock att de åker iväg till sjön och stugan de brukar besöka. Ray vill inte höra talas om det och istället slår han sig ihop med grannarna Mark och Art. Det är Art som är den mest drivande av de tre och är väldigt påträngande, utan att bli jobbig. Han påminner förresten starkt om John Candy som hade varit utmärkt för rollen. Men okände Rick Ducommun funkar bra han också.


Efter en småtrevlig inledning börjar filmen sakta men säkert tappa allt mer när man får lära känna grannarna Klopek. Något väldigt skumt händer i deras hus och det hela går till överdrivt efter ett tag. Filmen håller på att urarta och tappar det mesta av det lilla den lyckats bygga upp under första halvan. Familjen Klopek är helt okarismatiska och helt enkelt väldigt trista. Och det hjälper inte att det blir allt mer galenskap som tar över. Skådespelarna sköter sig trots allt ganska bra. Likaså är Jerry Goldsmiths musik helt ok. Men det klickar bara inte för egen del när det blir för mycket konstigheter.

3 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

4 kommentarer:

 1. Super-duper-längesen jag såg den. Men jag har för mig att det var en hyfsat underhållande bagatell. I allafall då. Blir sugen på att se om den igen, eller möjligen snabbspola den för att fräscha upp minnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. David: Haha, kul när man kan få andra att bli sugna på att se (om) filmer. Kan mycket väl tänka mig att den hade funkat bättre om jag sett den när det begav sig. Å andra sidan har jag alltid haft lite svårt för filmer som är överdrivna ;)

   Radera
 2. Det finns ju vissa som hyllar den här men jag har aldrig förstått storheten med filmen. Krystat och flåshurtigt och på det hela taget rätt o-roligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag håller med. Det går inte hem hos mig heller, men som du säger finns det många som uppskattar den.

   Radera