tisdag 1 maj 2012

The Count of Monte CristoTitel: The Count of Monte Cristo / Greven av Monte Cristo
Genre: Äventyr/Drama/Romantik/Thriller
Land: USA/Storbritannien/Irland
År: 2002
Regi: Kevin Reynolds
I rollerna: Jim Caviezel, Guy Pearce, Richard Harris, Dagmara Dominczyk, Luis Guzmán

Handling: Den unge styrmannen Edmond Dantes är en öppen och ärlig man vars drömmar om ett lyckligt liv tillsammans med sin trolovade, den vackra Mercedes abrupt slås i spillror då hans bäste vän Fernand, som också är förälskad i Mercedes, för honom bakom ljuset. På falska premisser döms Edmond till fängelse på den ökända ön If där han blir fast under mardrömslika förhållanden i tretton år. Plågad av det oförklarliga som hänt honom överger han genom årens lopp sin övertygelse om vad som är rätt och vad som är fel, och blir besatt av tanken på hämnd.

Omdöme: Jag såg den här filmen på bio när den kom och minns att jag gillade den. Ett klassiskt äventyr där Jim Caviezel spelar hjälten Edmond Dantes och där hans bäste vän/ovän Fernand Mondego spelas av Guy Pearce. De två far runt på havet som en del av besättningen på ett skepp. Men när Edmond inte bara har kvinnan som även Fernand är förälskad i utan även blir utnämnd till skeppets kapten, ja då finns inte vänskapen längre hos Fernand. Han ser sin chans att få det liv han alltid drömt om och tyckt han förtjänat.


Filmens första halva går egentligen ut på att Edmond Dantes är en ärlig, snäll och lite naiv man. Han tror på Gud och är övertygad om att Gud ska hjälpa honom klara av sitt helvete på fängelset If. Men åren går och det är inte förrän han träffar medfången Abbé Faria (Richard Harris) som han får lite nytt hopp, i form av en rymning. En rymning som kräver att de två samarbetar på att gräva sig ut. Edmond går med på detta i utbyte mot att den gamle mannen lär honom allt han vet, inklusive att läsa och skriva.


Andra halvan handlar om hämnd och det är också här filmen nog blir som bäst. Edmond kommer ut ur sitt skal, hans ögon är nu öppna och han vet exakt vad han behöver göra. Han träffar på "piraten" Jacopo (Luis Guzmán) och tillsammans bärgar de en massa guld som Edmond fått av sin fängelsevän. Jacopo är en skön karaktär och Luis Guzmán fungerar utmärkt i rollen. Han påminner lite om Nick Nack i Mannen med den gyllene pistolen (1972).


Som helhet fungerar filmen bra. Den är kanske inte riktigt så bra som jag tyckte när jag såg den på bio för en massa år sen, men den fungerar helt klart bra. Man bjuds på det mesta ett äventyr av det här slaget ska ha utan att det blir för mycket. Av någon anledning trodde jag det var samma regissör som gjorde The Musketeer (2001), som jag avskydde. Därför var jag lite tveksam till om filmen var så bra som jag tyckte då. Men det visade sig att han inte gjort den sörjan. Istället ser jag att han gjorde den lite bortglömda The Beast of War (1988). Hur som haver finns egentligen inte så mycket att invända mot. Kanske då att man hade velat ha ett lite annorlunda slut.


3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

4 kommentarer:

 1. Jag har bara vaga minnen av den här men har för mig att jag tyckte Pearce funkade sådär som skurk trots att jag brukar gilla honom. En av de där klassiska böckerna som tycks vara så svåra att översätta till film.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Pearce är lite fjantig kanske, men tror samtidigt det är meningen och jag tycker han funkar. Brukar också gilla honom.

  Ja, inte så lätt att göra till film, men man får ett bra äventyr.

  SvaraRadera
 3. Gillar boken och filmen. En bra hämnd/äventyrsfilm men det var ett tag sedan så risken finns att jag gör som du och finner den aningens sämre vid en eventuell omttt.

  SvaraRadera
 4. filmitch: Aningen sämre var den kanske, men fortfarande en trevlig titt så jag kan fortfarande rekommendera den.

  SvaraRadera