tisdag 1 maj 2012

Tisdags Dok: The Endless SummerTitel: The Endless Summer / Vågornas riddare
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 1966
Regi: Bruce Brown

Handling: En surfarfilm om två amerikanska surfare som åker från Kalifornien till andra kontinenter för att fånga sommaren året om.

Omdöme: Dokumentärfilmaren Bruce Brown följer surfarna Michael Hynson och Robert August när de iklädda fina kostymer flyger från sitt Kalifornien för att bl.a. besöka Afrika och Australien. Detta i hopp om att kunna surfa även när det är vinter där hemma. Bruce Brown står för berättarrösten, vilket är all dialog i filmen. Här får man inga intervjuer eller ens höra de andra prata. Han återberättar vad de andra sagt. En stor behållning är sättet han berättar på då han bjuder på en hel del humor.


Det är en fascinerande dokumentär som fångar surfandet väldigt bra. Och för surfälskare måste detta vara gudomligt bra. Men för en "vanlig" icke-surfare blir det lite för upprepande att se de två surfarna surfa, även om det hela tiden är på nya platser. Berättarrösten förklarar vad det är för vatten och om det är bra eller dåliga vågor. På vissa ställen där man vet att det ska vara bra vågor blir man besviken, medan på andra där man inte ens vet om det finns vågor kan det bli riktigt lyckat.


En av filmens största behållning är att se dem utforska platser där ingen annan surfat tidigare. Detta är främst i Afrika där lokalbefolkningen aldrig sett något liknande och är sugna på att själva lära sig. En annan är vägen till stranden. T.ex. när de är i Sydafrika och får skjuts av en man som kör runt dem i flera veckor och visar dem de lokala djuren. Det är just natursekvenserna man får ut mest av eftersom surfningen blir för enformig efter ett tag. Man saknar också intervjuer och en inblick i surfarnas vardag när de inte surfar. Tror definitivt det hade blivit mer personligt om man följt de två surfarna fullt ut och inte bara på stranden.


Betyg:
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar