lördag 19 maj 2012

Get the Gringo



Titel: Get the Gringo
Genre: Action/Drama
Land: USA
År: 2012
Regi: Adrian Grunberg
I rollerna: Mel Gibson, Peter Stormare, Kevin Hernandez, Dolores Heredia

Handling: Yrkesförbrytaren Driver blir tillfångatagen av den mexikanska polisen när han försöker ta sig över gränsen i en bil full av stulna pengar och blir inlåst på det ökända El Pueblito-fängelset. Trots att han lyckats hålla sin identitet hemlig blir han uppsökt av en korrumperad tjänsteman från amerikanska ambassaden som är ute efter pengarna. Samtidigt är gänget som Driver stal pengarna ifrån honom på spåren. För att överleva i fängelset sätts hans hopp oväntat till en ung pojke och Driver gör upp en farlig plan för att de ska kunna fly tillsammans.

Omdöme: Bara titeln i sig får varningsklockorna att ringa. Är det en seriös film man kommer få se eller är det en korkad komedi ? Det visar sig vara en ganska seriös film trots allt, men den är svår att ta på fullaste allvar. Man börjar med en biljakt i hög fart där två clowner jagas av polisen på gränsen mellan USA och Mexiko.


Föraren spelas av Mel Gibson och han hamnar snart i ett mycket speciellt fängelse. Här är det inte bara kriminella, här är det inte bara män. Här är det män, kvinnor och barn som lever tillsammans i en liten stad innanför fängelsets murar. Och det finns inga celler, man får helt enkelt betala för att få tak över huvudet, alternativt sova på gatan. Det är också uppenbart att vissa driver stället. Han träffar här en ung pojke som berättar hur allt ligger till. De två upptäcker att de kan hjälpa varandra och slår sig ihop.


Filmen är ovanligt långsam under filmens första halva. Man kan tro att det kommer vara full fart från början till slut, men istället går Mel Gibson runt fängelset/det lilla samhället och lär sig hur saker och ting fungerar. Han agerar även berättarröst som inte är hundraprocentig. Det känns helt enkelt lite billigt att använda berättarröst här. Hela produktionen känns aningen billig, men i slutändan bjuds man ändå på en del underhållande action.


Stundtals känns det som man är i en framtida miljö med tanke på det okonventionella fängelset. Om det bara är ett experiment känns det väldigt korkat. Men det finns flera saker som inte riktigt funkar och det är svårt att verkligen komma in i filmen. Att Peter Stormare dyker upp i en sliskig roll (som man sett honom göra allt för ofta) är föga överraskande. Hans medverkan visar dessutom vad det är för typ av film då han ofta varit med i lite halvkassa produktioner. Inget att jubla över.


2 - Skådespelare
2 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar