tisdag 15 maj 2012

Tisdags Dok: Inside JobTitel: Inside Job
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2010
Regi: Charles Ferguson

Handling: Här avslöjar man den chockerande sanningen bakom 2008 års finansiella kris. Den globala finansiella härdsmälta, som kostade över 20 biljoner dollar och resulterade i att miljoner människor förlorade sina hem och sina jobb. Genom omfattande research och intervjuer med personer högt uppsatta i den finansiella världen, politiker och journalister, visar filmen en bild av en falsk och girig industri och avslöjar de nedbrytande förhållanden som korrumperade politiken, regleringarna och akademin.

Omdöme: Denna Oscarsvinnande dokumentär försöker förklara vad det var som gick fel i den finansiella världen som ledde till krisen 2008. Man fokuserar på USA och Wall Street, men även Island, Europa, Asien och resten av världen får vara med. Matt Damon agerar berättarröst och allt förklaras med siffror och termer som ska få en att förstå problemet. Men det är nästan bara förvirrande då det blir för mycket information och termer som inte säger mycket.


Vad skillnaden är mellan de olika bolagen som bli uppköpta av varandra vet jag inte heller och det blir inte särskilt mycket klarare när man sett klart dokumentären. Jag hade tidigare sett TV-filmen Too Big to Fail (2011) där man får en klarare bild av vad som hände. Här känns det som man har för många personer inblandade. Det hoppas friskt mellan intervjuerna och graferna som visar de olika områdena och utvecklingen de senaste åren. Men det blir mest bara kaka på kaka.


Att det hela leder upp till toppen, bl.a. den amerikanska regeringen, är föga överraskande. Att det inte sker några förändringar trots uppenbart katastrofala resultat är en gåta. Eller egentligen inte, för alla som sitter på sina höga positioner hjälper varandra. De ersätts med andra som lurar och gör allt för att själva tjäna de extra miljonerna. De lär sig aldrig och tyvärr ser det ut så här i de flesta företagen runt om i världen.

Betyg:
IMDb: 8.2

2 kommentarer:

  1. Har inte sett filmen men lär göra det någon dag. Speciellt chockerad lär jag inte bli då det inte är speciellt förvånande. Däremot lär jag bli irriterad och aningens sorgsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Nej, som du säger är man inte särskilt förvånad och det gör ju att "chocken" inte blir lika stor. Tror de som är lite mer naiva och litar på sina politiker däremot kan få sig en ögonöppnare ;)

      Radera