tisdag 22 maj 2012

KuffsTitel: Kuffs
Genre: Komedi/Action/Kriminalare
Land: USA
År: 1992
Regi: Bruce A. Evans
I rollerna: Christian Slater, Milla Jovovich, Tony Goldwyn, Bruce Boxleitner

Handling: Brad äger ett s.k. "Patrol Special"-distrikt och när han mördas ärver hans ohängda bror distriktet till polisens, invånarnas och blivande arbetskamraters stora fasa.

Omdöme: Rollen som George Kuffs lär ha skrivits specifikt för Christian Slater. Och det är ingen tvekan om att denna skräddarsydda roll passar honom perfekt. Likt Matthew Broderick i Ferris Bueller's Day Off (1986) får Slater ett flertal gånger bryta den fjärde väggen och pratar direkt in i kameran. Det används faktiskt ofta, men samtidigt är det en lättsam film så det är inget som direkt sänker helheten.


George Kuffs är en ung kille som inte vill jobba på ett 9-till-5 jobb. Han vill egentligen inte jobba alls utan vill bli rik snabbt för att sedan kunna dra sig tillbaka. Hur det ska gå till är en annan fråga. Han har dock en "plan" som går ut på att låna ett par tusen dollar av sin bror Brad (Bruce Boxleitner) och bege sig ner till Brasilien för att där försöka hitta guldgruvan som ger honom pengar. Men Brad, som äger ett Patrol Special-distrikt (något mellanting av polis och väktare), hinner aldrig låna honom pengarna innan han blir brutalt ihjälskjuten. George får motvilligt ta över distriktet och försöka hitta mördaren. Han har även ett annat problem, ett mer delikat sådant, men trots allt ett problem. Hans flickvän Maya (Milla Jovovich) är nämligen gravid.


Filmen, som jag av någon anledning trodde var från 1986, har flera ingredienser som får en att tro att filmen är från just 80-talet. Musiken av Harold Faltermeyer, som var en av orsakerna till att jag ville se filmen, är ganska lik den han stod för till favoriten Beverly Hills Cop (1984). Faktum är att musikstilen är så pass lik (med instrument och allt) att man lätt tror att filmen är från mitten av 80-talet. På sina håll är det en kopia av musiken från den filmen, men på det stora hela inte lika bra. Här har man dock ett par andra sköna låtar som funkar bra och ger fin stämning vid rätt tillfällen, inte minst romantiskt mellan Kuffs och Maya.


Det är en lättsam film med en del action. Man vet vad man får för typ av film helt enkelt. Tyvärr blir den på sina håll lite för fånig, även om det som tur är inte blir för ofta. Slater funkar ypperligt i rollen och är helt enkelt skön och underhållande. Jovovich var under inspelningen bara 16 år, men hon var redan en välkänd fotomodell långt innan dess. Hennes tid i bild är dock begränsad, vilket är lite synd då hon funkar bra och visar en del talang. Filmen är annars underhållande för stunden, speciellt som den har vissa likheter ned nämnda Beverly Hills Cop, även om den givetvis inte håller samma klass.


3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar