fredag 25 maj 2012

La piscineTitel: La piscine / The Swimming Pool / Bassängen
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Frankrike
År: 1969
Regi: Jacques Deray
I rollerna: Alain Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet, Jane Birkin

Handling: Paret Jean-Paul och Marianne spenderar sin semester i en villa nära St. Tropez. Marianne bjuder in sin f.d. älskare Harry som tar med sig sin tonårsdotter Penelope. När Harry försöker förföra Marianne, och Jean-Paul gör detsamma med dottern Penelope, blir känslorna bland de vuxna minst sagt heta och inget blir som det var innan.

Omdöme: Regissören Jacques Deray och franska stjärnskådisen Alain Delon gjorde hela nio filmer tillsammans. Jag hade tidigare sett den lyckade Flic Story (1975), men de två filmerna skiljer sig åt ganska ordentligt. Här bjuds man på ett kvadratdrama där paret Jean-Paul (Delon) och Marianne (Romy Schneider), som i verkligheten var förlovade mellan 1959-1964, spenderar de varma dagarna vid sin bassäng i södra Frankrike. De bryr sig inte om att åka in till den närliggande staden St. Tropez så ofta. De bryr sig bara om varandra.


En dag ringer Harry (Maurice Ronet) och blir inbjuden av Marianne som skiner upp som en sol. Harry tar med sig sin 18-åriga dotter Penelope (Jane Birkin) som varken Jean-Paul eller Marianne kände till. Marianne ber dem stanna några dagar och Harry tackar ja. Jean-Paul och Marianne träffades för sju år sedan på en fest hos just Harry, men blev inte ihop förrän för lite över två år sedan. Men att Harry och Marianne har ett förflutet tillsammans är ganska givet. Allt är dock frid och fröjd, Jean-Paul och Marianne har det bra tillsammans och är lyckliga.


Harry är en riktig playboy som kör sin nya sportbil, har precis spelat in en ny skiva och lever livet. Han verkar känna allt och alla och har gärna en nya kvinna vid sin sida så ofta det går. Men han har även ett gott öga till Marianne. Samtidigt blir Jean-Paul intresserad av Penelope som är en ganska tystlåten, men mycket vacker ung tjej. Intrigen tätnar och vart det hela ska leda är den stora frågan.


Södra Frankrike, det är inte alls dumt. Tyvärr spenderas majoriteten av filmens speltid på knappa två timmar i och runt villan och bassängen. Man hade lätt kunnat integrera lite fina vyer och fånga den härliga känslan av det vackra södra Frankrike. Istället läggs all fokus på kvadratdramat som också är höjdpunkten bör tilläggas. Alla fyra spelar sina roller bra och man vet aldrig riktigt vad de tänker eller hur långt det ska gå. Är det verkligen något på gång mellan Jean-Paul och Penelope, eller Marianne och Harry för den delen ?


Filmen tar god tid på sig och det kan på sina håll kännas lite långdraget. När det gått en timme funderar man på hur de ska fylla ut den andra timmen. Men på något sätt lyckas man, även fortsättningsvis med ett ganska långsamt tempo. Dock går det framåt hela tiden och man blir lätt fast i dramat och utvecklingen. Kanske att man hade velat se lite mer känslor hos karaktärerna, men samtidigt gör avsaknaden det hela mer svårläst, och det är en del av det fina med filmen. Kunde varit starkare på sina håll, det måste man säga, även om man bjuds på två intressanta timmar. En sak är dock säker och det är att man känner sommaren rakt igenom filmen.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar