fredag 18 maj 2012

La proieTitel: La proie / The Prey
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: Frankrike
År: 2011
Regi: Eric Valette
I rollerna: Albert Dupontel, Alice Taglioni, Stéphane Debac, Sergi López

Handling: Franck Adrien sitter i fängelse för bankrån. Han har bara några månader kvar men tvingas fly när han inser att hans gamle cellkamrat, som han bett ge ett meddelande till hans fru, i själva verket är en psykopat som kan vara ute efter att skada hans familj. Med polisen efter sig så utkämpar Franck en kamp mot klockan för att rädda sin familj.

Omdöme: Frankrike har visat sig vara ganska duktiga på den här typen av thrillers. Det är en fartfylld och händelserik typ av thriller som i flera fall fått amerikanska remakes. Och det känns inte helt omöjligt att det blir ytterligare en sådan då denna har ingredienserna som krävs.


La proie är historien om Franck (Albert Dupontel) som sitter inne för bankrån. Omständigheter gör dock att han fruktar för sin fru och sin lilla dotters liv. Hans tidigare cellkamrat Maurel (Stéphane Debac) visar sig nämligen vara en potentiell seriemördare och sexuell brottsling. Detta får han reda på av polisen Carrega (Sergi López) som besöker honom i fängelset och berättar om Maurel. Franck lyckas fly från fängelset och tar upp jakten på Maurel.


Om man tittar på helheten finns här saker som kunde gjorts bättre, ingen tvekan om det. Det är främst känslan av att detta faktiskt händer, trovärdigheten, som kunde varit bättre. Desperationen hos Franck är tydlig och Albert Dupontel funkar bra i huvudrollen. Psykopaten Maurel är klart intressant, men Stéphane Debac har inte riktigt tyngden som krävs för att göra karaktären tillräckligt skrämmande. Och den kvinnliga polisen som leder utredningen känns lite för "vacker" och inte tillräckligt härdad för att bära det ansvaret. Finns liksom för lite tyngd i karaktären.


En av filmens starkaste sidor måste ändå vara dess actionscener och tempo. Det händer något hela tiden och när man kommer till actionscenerna är de väl utförda och med skickliga stunts. Man bjuds även på en del vändningar och överraskningar i storyn vilket alltid är välkommet. Filmens allra sista scen hade man kunnat vara utan, men överlag funkar filmen bra som underhållning för stunden. Inget som placerar sig bland de främsta inom franska thrillers, men ytterligare en klart sevärd sådan. Just det, filmen har mycket snygga eftertexter måste sägas, alltid ett plus.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.6

2 kommentarer:

  1. Det här lät bra. Franska filmer är ofta lite mer intressanta än sina amerikanska motsvarigheter pga av att de är en aning mer oförutsägbara.

    SvaraRadera
    Svar
    1. filmitch: Jag håller med, och det är också därför det är kul att ge dessa en chans. En film lite i samma stil som Pour elle / Allt för henne (2008).

      Radera