söndag 27 maj 2012

Lock UpTitel: Lock Up
Genre: Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1989
Regi: John Flynn
I rollerna: Sylvester Stallone, Donald Sutherland, Tom Sizemore, Darlanne Fluegel

Handling: Mönsterfången Frank har bara sex månader kvar till friheten. Men i hans väg står en hämndbesatt fiende, den grymme fängelsechefen Drumgoole, som vill ta framtiden ifrån honom.

Omdöme: Fängelsefilm när den är som bäst. Nej, inte riktigt. Sylvester Stallone är Frank som efter en permiss återvänder till fängelset där han är omtyckt av både medfångarna och vakterna. Han har sex månader kvar till frihet och ett liv med sin flickvän Melissa (Darlanne Fluegel). Men så lätt kommer det inte bli när hans gamle fängelsechef Drumgoole (Donald Sutherland) ser till att Frank omplaceras till sitt fängelse. Där ser Drumgoole till att ge Frank ett helvete han sent kommer glömma, om han inte dör på köpet vill säga.


Det mest häpnadsväckande är några småsaker som känns alltför otroliga för ett fängelse i USA. Det är bl.a. att Frank får ta med sig ett halsband och ha på sig det inne i fängelset. Likaså att fångarna får tillgång till diverse verktyg, reservdelar och annat för att jobba på bilar. Dödliga verktyg som de utan problem kan ta med sig ut på rastgården eller vart de vill. Känns inte särskilt troligt och även om man får ta filmen för vad den är så är realismen som bortblåst med dessa "missar".


Filmen går allt för länge på tomgång och det är inte förrän en av Franks vänner inne på fängelset får bita i det sura äpplet som filmen tar fart. Som tur är tar den ganska bra fart resten av tiden så runt andra halvan blir fartfylld. Det är också här Donald Sutherland får lite mer utrymme i sin onda roll som fängelsedirektören. Man hade ändå önskat sig en jämnare film och en som lätt hade kunnat kortas ner för att tidigare komma till filmens starka andra halva. En del sekvenser är sjukt utdragna, helt onödiga och känns som de bara är med för att fylla ut tiden. Kom ihåg filmen som lite bättre, men hade jag inget minne av den småsega första halvan...


3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.9

6 kommentarer:

 1. Det här var (såklart) en solklar femma för mig när den kom, Stallone är som bäst när han kämpar mot överhet och orättvisor, den lille ensamme mannen mot dom många stora. Däremot är det ett tag sen jag såg den och kanske kanske spelar mitt minne mig ett spratt. Ett litet. Kanske. Jag ser om den och återkommer ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Jag misstänkte att du nog hade ett gott öga till den (och Sly, så klart). Men någon femma tror jag inte du kommer tycka att det är. Det ska bli intressant att se vad du tycker :)

   Radera
 2. Drumgoole hur hittade de på det namnet. Minns filmen som en av Stallones bättre. Han håller tack o lov inga tal men "bilåkarscenen" är lite väl konstlat känslosam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Ja, haha, jag skrattade åt namnet och tyckte det lät som "Drumroll". Hur som haver alltså inte lika bra som jag ville minnas.

   Radera
 3. Håller med om det mesta här, tycker inte att den är nå vidare! Ang. det där med halsbandet och reservdelarna till bilen - jag minns en historia jag hörde om när USAs kriminalvård kom till Sverige för att spana in våra anstalter (de var på Hall tror jag). De enda de sa om dem var att de var "cute", haha. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Det låg faktiskt på en tvåa ganska länge, men den tar sig som sagt under andra halvan och blir bättre.

   Haha, jag tänkte faktiskt på att det nästan var som ett svenskt fängelse verkar vara och inte amerikanskt ;)

   Radera