söndag 6 maj 2012

Minority ReportTitel: Minority Report
Genre: Action/Sci-Fi/Mysterium/Thriller
Land: USA
År: 2002
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Tom Cruise, Colin Farrell, Max von Sydow, Samantha Morton, Peter Stormare

Handling: Washington år 2054. Det är en framtid där mördare arresteras och döms innan de ens utfört dådet. Allt med hjälp av den senaste teknologin. En polis som dagligen arresterar framtida brottslingar är John Anderton, men en dag vänds hans liv upp och ner då han själv blir anklagad för mord. Hans enda chans är att fly och försöka ta reda på varför.

Omdöme: Att Steven Spielberg under sina glansdagar kunde göra film är det nog ingen som betvivlar. Att han än idag kan göra riktigt bra film är också ett faktum, men det är klart mycket längre mellan de lyckade filmerna och de som i mitt tycke är mer misslyckade alternativt onödiga. I det här fallet har man en som kan placerar under de mer lyckade filmerna. Men hjälp av en korthistoria av Philip K. Dick, vars korthistorier bl.a. givit oss sci-fi filmer som Blade Runner (1982) och Total Recall (1990), har man en bra grund att jobba med.


Av dessa tre filmer är det utan tvekan Blade Runner som lyckas bäst med själva stämningen. I denna har man istället fokuserat mycket på de olika prylarna och ett lite mer likt samhälle som det vi själva har. Den stora skillnaden är trafiken som i form av futuristiska fordon med autopilot transporterar passagerarna på de stora vägarna, men även upp- och nedför byggnader. Detta då man helt enkelt parkerar sitt fordon direkt i anslutning till sitt hem, t.ex. sin lägenhet, och kliver direkt in i vardagsrummet från sitt fordon.


Tom Cruise har huvudrollen som utredaren John Anderton på "Precrime" som löser mord innan de begåtts. Med hjälp av tre synska personer som är kopplade till avancerad utrustning, kan de få namn på både offer och gärningsman, plus klipp i form av olika fragment från brottsplatsen och själva dådet. Det är upp till utredarna att försöka lappa ihop pusselbitarna innan de kan förhindra brottet och arrestera den skyldige. Man bjuds här på en del ganska grafiska och snygga klipp, som satts ihop av personerna som gjorde den uppmärksammade inledningen av Se7en (1995).


Man önskar att filmen hade haft en lite mörkare känsla över sig, som t.ex. nämnda Se7en eller Blade Runner. Stundtals har man det och det är också då filmen funkar som bäst och höjs en aning. Men på det stora hela blir det lite för tillrättalagt för att verkligen funka fullt ut. Med detta sagt tas man med på en ganska skön åktur som har bra tempo och där man får ett par vändningar som funkar bra.


Tom Cruise gör inte bort sig och känns stabil utan att för den delen få en direkt djup karaktär att jobba med. Men det är bra att hans karaktär får vara på båda sidor om lagen istället för att endast leka hjälte filmen igenom. Det blir lite för utdragen action när han är på flykt och ska bli arresterad av sina kollegor. Men inget som direkt stör helheten.


Max von Sydow sköter sig också bra. Det stora problemet är dock att när man kommer till hans historia vet man redan hur allt ligger till, men då ska man förklara ytterligare en gång hur det gått till och då blir det för övertydligt och onödigt.


I en liten, men väldigt noterbar biroll, ses Peter Stormare som den högst skumme svenska ögonläkaren. En karaktär som lätt hade kunnat bli irriterande, men som görs med rätt gnutta humor och tillför något lite annorlunda. Allt som allt nära ett högre betyg, men avsaknaden av lite mer mörker samt övertydligheten sänker tyvärr en del.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.7

7 kommentarer:

 1. Tycker det här är en riktigt bra actionfilm. Upplevde inte den "tillrättalagdheten" som du nämner, men kan ändå förstå dig. Den hade dock kunnat vara lite mörkare, dessutom var det var några actionscener som kunde kortats ner en aning (fighten i bilfabriken till exempel).

  SvaraRadera
 2. Ja, balansen mellan action och spänning lyckas inte till 100% men filmen är definitivt underhållande. Hur kan man inte gilla en film där Stormare sjunger om de små grodorna? ;)

  SvaraRadera
 3. addepladde: Jag uppskattade den också, speciellt när jag såg den första gången. Det tillrättalagda dyker främst upp mot slutet. Och actionsekvenserna kunde på sina håll kortats ner som sagt. Men allt som allt en trevlig action/sci-fi.

  SvaraRadera
 4. Sofia: Nej, inte till 100%, men det är fortfarande bättre än mycket annat i genren. Just att filmen aldrig blir direkt seg är ett plus.

  Haha, tror det är Stormares assistent Greta som sjunger små grodorna, men visst är det charmigt ;)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog att M:R är senast sevärda film av S.S. Lite smörigt mot slutet men det kunde jag ta för en gångs skull. Bra thrilleraction :)

  SvaraRadera
 6. filmitch: Jag håller med, det är nog den senaste bra film av S.S. München tycker jag också är bra iofs, så det är den och denna.

  Jo, det är inte jättesmörigt, men ändå noterbart :)

  SvaraRadera
 7. Skulle stå "senaste bra filmen".

  SvaraRadera