torsdag 31 maj 2012

Orions BelteTitel: Orions Belte / Orion's Belt / Orions Bälte
Genre: Action/Äventyr/Thriller
Land: Norge
År: 1985
Regi: Ola Solum
I rollerna: Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal, Hans Ola Sørlie, Kjersti Holmen

Handling: Tre nordmän ombord på fraktbåten Sandy Hook livnär sig mer eller mindre av lovliga uppdrag längs kusten av Svalbard. De blir brickor i ett livsfarligt storpolitiskt spel när de på norskt område oavsiktligt stöter på ett topphemligt sovjetisk avlyssningsläger. Tagna på bar gärning klarar de sig dock till sjöss. När dimman på natten lägger sig som ett beskyddande täcke över båten, känner de sig trygga tills de hör klapprandet av en helikopter cirklande över båten.

Omdöme: En norsk action/thriller från 80-talet, ingen höjdare kan tyckas. Men faktum är att detta är en av de mest hyllade och lyckade norska filmerna från 80-talet. Nu vet jag inte hur mycket det säger egentligen då jag sett väldigt lite norsk 80-tals film. Men eftersom det hela bygger på en bok av Jon Michelet och man bestämde sig för att rikta sig till en internationell publik genom att ta in en respekterad brittisk manusförfattare vid namn Richard Harris samt spela in filmen på både norska och engelska, har den lite kvalité.


Filmen är inspelad på plats runt Svalbard där filmen alltså utspelar sig. Det är definitivt inte något man ser ofta på film, eller för den delen någon annan gång. Den genuina känslan man får av det här ger filmen det lilla extra vad gäller ett äventyr och mystik. Filmen bjuder också på en hel del action som faktiskt är förvånansvärt välgjord. Det blir även ganska spännande när det hela drar igång på allvar en bit in i filmen.


En bidragande orsak till varför det hela funkar bra är musiken som komponerades av Geir Bøhren och Bent Åserud. De hade varit på plats innan de skapade musiken för att hämta inspiration. Detta ledde till att de tog med lokala ljud och fångade atmosfären på ett fint sätt. Ledmotivet har dessutom blivit Svalbards hymn, kallad Svalbardtema. Och filmen belönades med tre Amanda Awards, Norges finaste filmpris, för bästa film, manliga skådespelare (Helge Jordal) samt musik.


Det är kanske ingen toppfilm, långt därifrån, men man får 90 minuters underhållning och ganska bra action. Att det hela blir politiskt laddat (även om man inte känner av det så starkt) bidrar till att det hela känns lite mer äkta och laddat. Sen är det givetvis en fördel att det bygger på en bok vilket gör att man slipper en massa korkade och onödiga händelser som man lätt hade fått. En remake (norsk) lär vara på gång, vilket inte behövs, men som mycket väl kan funka om den görs på rätt sätt och fångar miljöerna på samma fina sätt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar