onsdag 16 maj 2012

Raid on EntebbeTitel: Raid on Entebbe / Slaget om Entebbe
Genre: Drama/Action
Land: USA
År: 1976
Regi: Irvin Kershner
I rollerna: Peter Finch, Charles Bronson, Yaphet Kotto, Martin Balsam, Horst Buchholz, John Saxon, Jack Warden, Robert Loggia, James Woods

Handling: En grupp palestinska terrorister kapar ett flygplan. De tvingar planet att flyga till Uganda där de håller de israeliska passagerarna gisslan och kräver att deras fängslade vänner frisläpps. Samtidigt sätts en israelisk kommandostyrka ihop för att försöka lösa konflikten.

Omdöme: Med en skara kända ansikten samlade för denna film är det svårt att inte tänka på de klassiska katastroffilmerna som var stora på 70-talet. Detta är inte riktigt en katastroffilm, men ganska nära trots allt. Det baseras på verkliga händelser som utspelade sig under juni och juli 1976. Man var alltså snabb med att göra denna TV-film. Tyvärr märker man att det är just en TV-film på produktionskvalitén som inte är något vidare.


Eftersom man har så många kända ansikten blir det lätt hänt att man hade velat se mer av vissa. Det blir nästan roligare att försöka hitta skådespelarna än att följa utvecklingen av historien. Orsaken är till stora delar att det inte blir direkt spännande. Tempot är lågt och filmen blir ganska tråkig under en timme av filmens mittdel. Men det finns en ljusglimt och den står favoriten Yaphet Kotto för. Han spelar Ugandas diktator Idi Amin och ger en riktigt karismatisk och skön rolltolkning. Tyvärr är han endast med i ett fåtal scener, men dominerar på ett övertygande sätt under denna korta tid.


Filmens avslutande del blir ganska actionfylld när den israeliska insatsstyrkan, ledd av Charles Bronson, stormar flygplatsen i Uganda. Det blir lite nerv, men inte nämnvärt då man aldrig känner för karaktärerna eller bryr sig särskilt mycket om utvecklingen. Själva historien är annars ganska intressant och hade filmen haft lite budget hade det nog kunnat bli bra. Regissören Irvin Kershner hade gjort en del filmer innan denna, men gjorde senare bl.a. Star Wars: Episode V (1980) och den inoficiella Bond-filmen Never Say Never Again (1983) - lite mer budget och kvalité än här...

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
2 - Musik
2 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar