fredag 11 maj 2012

Room at the TopTitel: Room at the Top / Plats på toppen
Genre: Drama/Romantik
Land: Storbritannien
År: 1959
Regi: Jack Clayton
I rollerna: Laurence Harvey, Simone Signoret, Heather Sears, Donald Houston

Handling: En ambitiös ung man tänker göra allt för att gifta sig med en rik fabriksägares dotter, trots att han blir kär i en äldre, gift kvinna.

Omdöme: Det tar inte lång tid att börja tänka på Douglas Sirks melodramatiska filmer. Man har en relativt ung man från arbetarklassen, Joe Lampton (Laurence Harvey), som anländer till en medelstor brittisk stad. Han har inga problem att få tjejernas uppmärksamhet, men han vill inte ha vem som helst. Han vill gifta sig rikt och siktet ställs tidigt på Susan Brown som är dotter till stadens rikaste man. Men hans planer grusas när han träffar den något äldre, och gifta, fransyskan Alice Aisgill (Simone Signoret).


Likheter med Sirk finns här, men mest är det handlingsmässigt då den där stämningen som skapades i hans filmer inte finns här. Det brittiska, gråa och slitna samhället spelar givetvis in, men man känner aldrig den där riktiga desperationen hos karaktärerna. Man ska samtidigt inte ta något ifrån Laurence Harvey och Simone Signoret som båda ger fina prestationer där båda blev Oscarsnominerade och Signoret även vann.


Något som känns lite fel är att en sån här film är på två timmar. Hade fler karaktärer varit inblandade är det inga problem, men nu blir det främst Harvey/Signoret som spenderar mycket tid tillsammans och när det inte riktigt utvecklas och leder någonvart känns det på längden. Filmen var vågad för sin tid och fick en X åldersgräns då man antydde om sex och lite annat. Trots det blev filmen en succé, sexfaldigt Oscarsnominerad (vinst för Signoret och manuset) och ledde till fler filmer av den typen.


Det var lite kul att se ett par för mig kända brittiska ansikten i birollerna. Allan Cuthbertson kände jag igen från kultserien "Fawlty Towers" där han han spelade en hotellgäst med kraftiga ryck, Donald Houston var med i Where Eagles Dare (1968) som den elake "Christiansen" samt Derren Nesbitt som spelade den oförglömliga gestapomannen "Von Hapen" i nämnda Where Eagles Dare. Av dessa hade jag gärna sett mer av Allan Cuthbertson som här spelade Alice Aisgills make och som hade ett lite speciellt utseende.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.8

2 kommentarer:

 1. Aldrig hört talas om trots att den verkar ha varit en succé!

  Allan Cuthbertson alltså. Känner inte igen namnet men den ryckiga gästen minns man ju, haha! Fawlty Towers, en riktigt skön serie som man borde se om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Gick igenom lite Oscarsvinnare och såg att filmen fick flera Oscarsnomineringar, förutom de två vinsterna. Kände igen filmen sen tidigare, men nu kände jag att jag ville se den.

   Haha, ja, jag kände inte heller igen namnet, men så fort man ser honom tänker man på Fawlty Towers ;) Och jag håller med, riktigt underhållande serie och hans karaktär är oförglömlig.

   Radera