onsdag 2 maj 2012

Shotgun StoriesTitel: Shotgun Stories
Genre: Drama/Thriller
Land: USA
År: 2007
Regi: Jeff Nichols
I rollerna: Michael Shannon, Douglas Ligon, Barlow Jacobs, Glenda Pannell

Handling: Son Hayes pratar aldrig om ärren på sin rygg. Haglen från ett hagelgevär som sitter kvar under huden utgör ett mönster av blå-svarta prickar. Männen som han arbetar med slår vad om hur han fått dem. Hans två bröder, Boy och Kid Hayes, pratar inte om saken. Samtidigt uppstår en fejd mellan Son Hayes och en av hans halvbröder på deras gemensamma pappas begravning.

Omdöme: Kort efter att ha sett Take Shelter (2011), en av det årets bästa filmer, blev jag nyfiken på regissörens tidigare film. I denna regidebut av Jeff Nichols har man en del likheter med nämnda film. Man har Michael Shannon i huvudrollen som Son Hayes, det utspelar sig på landet och det är en atmosfär som byggs upp genom filmens gång med ljud och musik. Son Hayes döljer en hemlighet eller två. Hans två bröder Boy och Kid, bor i ett tält i Sons trädgård respektive i sin van.


När de får reda på att deras far dött, som för länge sen lämnat dem för att leva med en annan kvinna och bildat familj med henne, bestämmer sig Son för att besöka begravningen för att säga några väl valda ord om sin far. De är inga goda ord han har att säga och det hela startar en fejd med halvbröderna som inte uppskattar vad han sagt om deras far. En tryckt stämning ligger sedan i luften och det är bara en tidsfråga innan någon gör något dumt. Och när det sker är risken stor för att det kan urarta ordentligt.


Det är utan tvekan en lättviktare i jämförelse med nämnda Take Shelter som var riktigt elektrisk och spännande rakt igenom. Här har man något på gång, men när det väl händer något, när utbrottet ska komma, funkar det inte fullt ut. Man känner inte tillräckligt för karaktärerna och man får inte den där känslan av att det är riktigt illa, trots att det egentligen är det. Michael Shannon sköter sig bra och de övriga är på liknande nivå. Ingen karaktär utmärker sig heller ordentligt. Kunde varit bättre, men en del likheter finns utan tvekan mellan denna och hans senare, mer lyckade film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

2 kommentarer:

  1. Jag är också väldigt nyfiken på Jeff Nichols, Take Shelter var ju väldigt bra. Tycker mycket om Michael Shannon också, han är speciellt bra på att spela "seriösa" roller. Skall bli intressant att se filmen "Mud" som kommer ut någon gång i år. Tills det måste jag nog se denna film också, verkar ju vara helt okej iaf.

    SvaraRadera
  2. Jonathan: Ja, Take Shelter var verkligen en film jag gillade och ser också fram emot att se mer av regissören. Under tiden tycker jag du gör rätt i att försöka se denna då den inte alls gör bort sig.

    Michael Shannon är en sån där skådespelare jag uppskattar mer och mer. Var inte så förtjust i honom i Revolutionary Road (behöver dock se om den då det kan ha varit karaktären jag störde mig på), men efter det har han övertygat allt mer.

    SvaraRadera