tisdag 8 maj 2012

Special BulletinTitel: Special Bulletin / Vi bryter för ett viktigt meddelande
Genre: Drama
Land: USA
År: 1983
Regi: Edward Zwick
I rollerna: Ed Flanders, Kathryn Walker, Christopher Allport, David Rasche

Handling: Under ett repotage kring en lokal strejk, kidnappas ett reporterteam och förs till en bogserbåt. Terroristerna ställer som krav att allt kärnvapen i området ska lämnas till dem för att sedan kunna spränga det till havs. Om kraven ej uppfylls hotar terroristerna med att detonera ett kärnvapnen som finns ombord på båten...

Omdöme: Varför just 1983 var ett år då det kom flera filmer om kärnvapen vet jag inte. Men faktum kvarstår att det förutom denna även gjordes två andra liknande, mer kända filmer. Den mest kända är kanske The Day After (1983) och den andra är Testament (1983), två riktigt starka filmer som tillsammans med Special Bulletin gjorde att inte bara de vanliga människorna blev rädda för vad som kunde vänta dem, även den amerikanska presidenten lär ha tagit till sig av filmerna.


I denna film har man byggt upp filmen precis som om man skulle få ta del av allt genom nyheterna. Man får alltså ingen vanlig spelfilm där man hoppar mellan platserna och karaktärerna. Istället utspelar sig handlingen till stora delar i studion hos TV-bolaget RBS vars ena reporter och kameraman tagits till fånga av några terrorister. Terroristerna kräver att man sänder direkt från båten där de håller sig gömda. Detta för att de kan komma med sina krav och upplysa det amerikanska folket om vad regeringen håller på med.


Under stora delar blir det upprepande och lite trist faktiskt. Men efter ett tag får man lite mer bakgrundsinformation om terroristerna och TV-bolaget är inte sena med att gå ut med vilka de är. Det visar sig att de vet vad de pratar om och hotet om att de kan ha kärnvapen ombord på båten låter allt mer troligt. Filmen blir som bäst under sista tredjedelen när spänningen ökar markant och det hela känns ganska så äkta. Man kan föreställa sig vilken effekt denna TV-film hade när den visades på TV 1983. Man fick i pauserna ha text som informerade tittarna om att vad de fick se endast var en dramatisering.


När filmen är slut förstår man att detta endast är en het nyhet så länge det varar. Och det är precis som det är i verkligheten. Man har alltså lyckats förmedla äktheten väl, speciellt under filmens andra halva, och man får sig helt klart en tankeställare. Det är ett effektivt sätt att berätta historien på, men man hade kunnat utveckla det hela så att hela filmen blivit intressantare och inte bara under andra delen. Kul att se en ung Michael Madsen dyka upp i tio sekunder. Något jag inte visste förrän eftertexterna dök upp var att Edward Zwick stod för regin. Några år senare gjorde han den flerfaldigt Oscarsbelönade Glory (1989)...

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
2 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
IMDb: 8.0

2 kommentarer:

  1. Kul att den ändå gav något utöver en ren standard TV-film.

    SvaraRadera
  2. Sofia: Jag gillar temat och den lyckas som sagt bra mot slutet. Synd att den var lite tråkig och upprepande under första timmen bara.

    SvaraRadera