tisdag 29 maj 2012

SpeedTitel: Speed
Genre: Action/Kriminalare/Thriller
Land: USA
År: 1994
Regi: Jan de Bont
I rollerna: Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels

Handling: Jack Traven är en Los Angeles-polis som måste försöka desarmera en bomb som en hämndgirig utpressare har placerat på en buss. Jack måste med hjälp av en av passagerarna hålla bussens hastighet i minst 80 km/h - annars exploderar bomben.

Omdöme: Denna välkända actionfilm kan definitivt inte beskyllas för att vara tråkig. Tvärtom bjuds man på en fartfylld resa från början till slut. Det hela tar sin början i en kontorsbyggnad där en galen bombman (spelad av Dennis Hopper) placerat ut sprängladdningar som kan skicka en hiss fylld med tretton personer till en våldsam slutdestination. Men på plats är L.A. polisen Jack Travern (Keanu Reeves) och hans partner Harry Temple (Jeff Daniels). De två gör allt för att stoppa mannen, men förgäves.


En kort tid senare är det dock dags igen. Bombmannen har nu ett hämndbegär och målet är Jack. Han kontaktar Jack och ger honom instruktionerna. Denna gång är det passagerarna på en lokal buss i L.A. som Jack måste försöka rädda. Samtidigt försöker hans partner Harry ta reda på vem bombmannen är och lokalisera honom innan det är för sent. Och Jack, han får hjälp av Annie (Sandra Bullock) som är en av passagerarna på bussen och en sjuhelsikes förare - utan körkort.


Att det hela kan gå till överdrift, det är en underdrift. Man håller ändå sakerna på en relativt rimlig nivå under stora delar av filmen. Men när bussen ska flyga kan man inte annat än skaka på huvudet åt hur korkat det får bli. Detta och några andra saker gör att filmen genast förlorar mitt fulla stöd. Givetvis måste man ge en sån här typ av film lite utrymme och låta den bli "lite för mycket" på sina håll, men det får inte gå hur långt som helst och bli helt overkligt. Tänkte genast på Michael Bay och hans överdrivna actionfilmer vid den sanslösa flygscenen.


För regin står Jan de Bont och hans karriär som regissör är inte mycket att skryta över. Däremot var han en duktig cinematograf innan han blev regissör med filmer som Die Hard (1988), Black Rain (1989), The Hunt for Red October (1990) och Basic Instinct (1992) på sin resumé. Och fotot här är även det bra för en actionfilm.


Som underhållning finns det inte så mycket att klaga på. Det är högoktanigt rakt igenom och det är ändå ganska ovanligt att man inte sänker tempot någon gång under filmens gång. Visst kan man klaga på Keanu Reeves och hans notoriska stelhet, men det funkar helt ok i en sån här film. Det är väldigt svårt att bedöma en sån här film som å ena sidan bjuder på fin underhållning, men där man å andra sidan stör sig på några overkliga situationer och scener. Trea eller en stark trea, inte mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 7.2

6 kommentarer:

 1. Sandra är ljuvlig i denna film. Och så har Joss Whedon lekt doktor på manuset. Skulle nog ge den en fyra för de överdrivna underhållningsvärdet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Henke: Rent underhållningsmässigt är det värt en fyra. Men jag har svårt att strunta i några saker som förstör upplevelsen. Å andra sidan tar jag hellre en sån här film som är överdriven på sina håll än en riktigt tråkig film, men högst realistisk ;)

   Radera
 2. Skulle absolut också ge den här klassikern minst en fyra -- den flygande bussen är ju hur skön som helst! ;) Tycker inte minst relationerna Reeves-Bullock och Reeves-Daniels funkar över förväntan och Hopper som skurk är ju alltid bra.

  Och så får vi ju inte glömma att de Bont faktiskt regisserade Twister också (ja, jag gillar det i alla fall).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag har förstått att många gillar den här filmen och jag gör det också. Men jag kan ändå inte bortse från flygningen och några andra saker under andra halvan. Som underhållning är det dock en bra film och jag kommer säkerligen se den igen. Lite svag med betyget kanske, det kan jag hålla med om...

   Twister minns jag inget från, men det var trots allt en blockbuster från Jan de Bont som är värd att nämna.

   Radera
 3. Jag har ett stort problem med den här filmen och det är Sandra Bullock, av ngn anledning har jag jättesvårt för henne och gör mitt bästa att undvika filmer där hon är med. men det har ändock blivit ett gäng med åren ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Du är inte ensam om det kan jag säga. Men i mitt fall är det snarare så att kvalitén på filmerna hon är med i oftast inte är så bra vilket stör mig mer. Och då och då stör jag mig inte på henne. Det här är faktiskt en av filmerna.

   Radera