torsdag 31 maj 2012

Thief of HeartsTitel: Thief of Hearts / Som en tjuv om natten
Genre: Drama/Kriminalare/Thriller/Romantik
Land: USA
År: 1984
Regi: Douglas Day Stewart
I rollerna: Steven Bauer, Barbara Williams, David Caruso, John Getz

Handling: En kvinna fast i ett trist äktenskap inleder en affär med en fager och mystisk man som verkar ha förmågan att läsa hennes tankar. Hon vet inte att det är han som brutit sig in i hennes hus och läst hennes dagböcker, där hon skrivit ner sina innersta tankar och fantasier.

Omdöme: När man väljer att se en film i princip enbart pga vem som komponerat musiken, då har man en del förväntningar - på musiken. I det här fallet är det Harold Faltermeyer som stått för musiken och han var en av de främsta kompositörerna i Hollywood under 80-talet. Eller vad sägs om Beverly Hills Cop (1984), Fletch (1985), Top Gun (1986) och The Running Man (1987). Filmens musik är inte allt, men här är ett bra exempel då den gör väldigt mycket.


Själva historien är egentligen ingen höjdare. Det är en romantisk thriller där Steven Bauer och David Caruso spelar två inbrottstjuvar. Scott (Bauer) blir besatt av Mickey Davis (Barbara Williams) efter att ha tagit hennes dagböcker vid ett av inbrotten. I dem läser han om hennes tankar och fantasier, och beslutar sig för att ge henne det hon är ute efter. Mickeys make, barnboksförfattaren Ray (John Getz), har varit alltför frånvarande i deras äktenskap vilket gjort att hans fru är redo för lite äventyr.


Det går inte komma ifrån att det skriker mycket 80-tal om filmen. Musiken är givetvis central, men även färgerna, inredningen, frisyrerna och så klart kläderna visar att man tittar på en film från mitten av 80-talet. Om man ser till skådespelarna så är det nog David Caruso som sticker ut mest i en, nästan som vanligt, osympatisk roll. Steven Bauer passar bra som "bad boy snyggingen", medan Barbara Williams var för mig okänd, men funkar.

Regissören och manusförfattaren Douglas Day Stewart blev förresten Oscarsnominerad för sitt manus till An Officer and a Gentleman (1982), vilket säkerligen ledde till att demon-producenterna Jerry Bruckheimer och Don Simpson gav honom chansen att göra denna film.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
5 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
IMDb: 5.3

2 kommentarer:

 1. Hahahaha, jag skulle nästan kunna tänka mig att se filmen bara för David Carusos frilla :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Hahaha, ja den är faktiskt obetalbar. Men, av vad jag läst så här i efterhand är det en annan sak som många fastnar för - Steven Bauer. Han lär gå hem hos många (främst kvinnor) i den här filmen, så det kan vara en orsak till att ta sig en titt.

   Även om jag gav filmen ett knappt godkänt betyg så fick jag en trevlig filmstund, och det är alltid uppskattat.

   Radera