torsdag 10 maj 2012

Topp Tio Torsdag: Christian Bale

De tio bästa filmerna med Christian Bale [1974-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - Rescue Dawn (2006)
Denna film bygger på de verkliga händelserna kring stridspiloten Dieter Denglers liv, en tysk-amerikan som blev nedskjuten och tillfångatagen under Vietnamkriget. "Dengler" (Christian Bale) organiserar en flyktplan som sätter både hans och andras liv på spel. Läs mer.

9 - Public Enemies (2009)
Under åren 1933-34 härjade gangsterlegenderna John Dillinger, Baby Face Nelson och Pretty Boy Floyd fritt i USA. Regeringens försök att stoppa dem ledde till att J. Edgar Hoover tillsatte "Melvin Purvis" (Bale) för att leda den ökända jakten på Dillinger som förvandlade FBI till landets första federala poliskår. Läs mer.

8 - The Prestige (2006)
Rivaliteten mellan trollkarlarna Rupert Angier och "Alfred Borden" (Bale) runt 1900-talets början utmanar ständigt varandra i hopp om att vinna varandras hemliga kunskaper. Rivaliteten urartar dock och leder till en kamp på liv och död... Läs mer.

7 - The Machinist (2004)
Detta är historien om "Trevor Reznik" (Christian Bale), en svarvmaskinist som håller på att dö av sömnlöshet. I en verkstad är den sortens sysselsättning farlig nog under normala förhållanden; men ändå tar Trevor riskerna av utmattningen. Trevor har förlorat förmågan att somna. Detta är ingen vanlig sömnlöshet...

6 - The Fighter (2010)
Den verklighetsbaserade historien om boxaren Irish Mickey Wards osannolika boxningskarriär under 80-talet med sin strulige bror "Dicky Eklund" (Bale) vid sin sida. Läs mer.

5 - The Dark Knight (2008)
"Batman" (Bale) och James Gordon går ihop med Gothams nya åklagare, Harvey Dent, för att stoppa en psykotisk bankrånare känd som The Joker. Läs mer.

4 - Harsh Times (2005)
"Jim Davis" (Bale) är en f.d. Army Ranger som nyligen lämnat sin tjänst, men lider av mardrömmar av sin yrkesutövning. Medan han söker en tjänst hos polisen i Los Angeles som kommer att hjälpa honom att gifta sig med sin mexikanska flickvän och föra in henne i USA, dödar Jim tid genom att hänga med sin kompis Mike. Läs mer.

3 - Batman Begins (2005)
Det här är berättelsen om hur miljardären "Bruce Wayne" (Bale) blir "Batman" (Bale) och hur han tar sig an packet i Gotham, en stad som förfallit sedan Waynes föräldrar mördats i hans tidiga barndom. Läs mer.

2 - Equilibrium (2002)
I landet Libria har regeringen eliminerat krig genom att eliminera känslor. Böcker, konst och musik är strängt förbjudna. För att se till att reglerna efterlevs använder regeringen sig av agenter (Clerics) som undanröjer de som bryter mot lagen eller glömmer att ta sin dagliga dos av "Prozium". I kampen mot frihetskämpar "glömmer" agent "Preston" (Bale) att ta sin dagliga medicindos och inser att känslor är värda en passionerad, men livsfarlig, frihetskamp. Läs mer.

1 - American Psycho (2000)
"Patrick Bateman" (Christian Bale), en ung streber på Wall Street, har en annorlunda hobby; han mördar för nöjes skull. Ju längre tiden går, desto mer hatar han den värld han lever i. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

16 kommentarer:

 1. Bra lista om en i mina ögon rätt bajsnödig skådis. Men det är svårt att undvika honom, han väljer ju filmer jag vill se ;)

  Kul bild på Patrick Bateman också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fiffi: Ja, haha. Den bilden är inte den vanligaste man brukar se från den filmen. Men tyckte den fångade hans karaktär på ett skönt sätt ;)

   Sen vet jag att du inte är något fan, men han har varit med i många bra filmer och det är mycket tack vare att han (ofta) väljer bra roller, även om det är mindre produktioner.

   Radera
 2. En bra skådis som förtjänar uppmärksamheten (och någon bajsnödighet tycker jag inte att jag känner av, varken från mig själv eller Bale ;)

  Däremot inser jag att jag nästan skulle ha svårt att producera någon tio-i-topp eftersom han har gjort ganska många filmer som för min del är sådär.

  Jag skulle sätta DK på samma pinne som BB, jag kan inte avgöra vilken av dem som är den bättre filmen. Vete tusan om inte Equilibrium eller The Prestige skulle knipa förstaplatsen hos mig (med förbehållet att jag inte sett Harsh Times).

  Och eftersom IMDb hävdar att Bale var "Robin the Luggage-Boy" i Henry V måste den filmen upp på listan. Ev också ersätta The Machinist eller Rescue Dawn med Empire of the Sun...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sofia: Jag tycker också Bale är stabil och har gillat honom ända sedan American Psycho.

   Jag tycker de flesta filmerna på listan är bra eller mer, men det är mycket pga hans prestationer vissa är bättre än de egentligen skulle ha varit.

   The Dark Knight håller jag snäppet under Batman Begins, men DK börjar sakta men säkert växa på mig.

   Kul att du också uppskattar Equilibrium. Var ganska såld på den när jag först såg den, även om den har sina brister.

   Henry V har jag sett och det var inte riktigt min typ av film. Däremot har jag velat se Empire of the Sun en längre tid så den kan mycket väl slå sig in. Dock är det Spielberg så jag är lite tveksam till den.

   Han var ju även med i Mio min Mio, men den minns jag inget av...

   Radera
  2. Equilibrium är ju helskön, både till stil och historia. Empire är ingen jättehit, men jag skulle nog ändå säga att den var bättre än The Machinist eller Rescue Dawn. Fast inte särskilt mycket bättre. De ligger nog på ungefär samma nivå allihopa egentligen. ;)

   http://bilderord.wordpress.com/2010/05/17/empire-of-the-sun-1987/

   Radera
  3. Sofia: Ok, kommer nog se Empire of the Sun så småningom. Det är väl dess längd som gjort att jag valt annat...

   Radera
 3. Har inte sett så mycket med Bale, men han är en ganska bra skådis. Jag tycker att de flesta filmer han är med i verkar ganska ointressanta/har varit "bara bra". Lite ironiskt att han har sagt att en skådespelare aldrig får vara bättre en film vilket jag ofta känner att han är. ;)

  Sen har vi en stor fråga, var är Mio min Mio på listan?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svart Noir: Jag har som sagt gillat Bale en längre tid, även om det finns en del mindre bra filmer på hans meritlista. Du har rätt i att han många gånger är bättre än själva filmerna, men en bra prestation höjer oftast en film i mina ögon så jag har inga problem med det.

   Mio min Mio såg jag som barn och det är helt enkelt omöjligt för mig att ta med den då jag inte minns ett dugg.

   Radera
 4. Bra skådis men jag kan hålla med Fiffi om att han ger ett lite skitnödigt intryck. Har sett alla filmerna på listan förutom Harsh times som ligger och dammar i bokhyllan.
  Nr 8 och fem på din lista är ganska trista filmer tycker jag. Inget fel på bales prestation men filmerna mnjae jag lär aldrig se om dem. Övriga filmer på listan är bra och t.om mkt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. filmitch: Lite intressant att en del tycker han gör lite för liknande roller. Så länge han gör det bra klagar jag inte. Så länge filmerna är bra är det helt ok. Bättre än att göra korkade komedier och liknande som inte fyller någon funktion.

   The Prestige kan jag hålla med om kan vara lite småtrist. Däremot måste du vara en av få som tycker att The Dark Knight är trist. Tycker den allt är fartfylld, med nästan för mycket action ;)

   Radera
  2. Oj nu blev det tokigt, totalt tokigt. Mixade ihop lite siffror där. Public enemies tycker jag är trist och The Fighter ganska dålig. Batman o Prestige är två (tre) mycket bra filmer.

   Radera
  3. filmitch: Haha, ja jag tänkte att du kanske hade blandat ihop dem. Public Enemies håller jag med om är lite svag, The Fighter däremot funkar bra. Men det handlar mer om hans prestation kanske.

   Radera
 5. Bra lista tycker också att American Psycho är hans bästa roll :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. placebohoe: Välkommen hit! Han har gjort många bra roller i mitt tycke. Notera dock att listan är över de bästa filmerna (enligt mig, så klart, haha).

   Radera
 6. Kul lista av en skådis jag uppskattar enormt, för sin enorma hängivelse till skådespeleriet som gör hans kollegor mediokra i jämförelse stundtals. :) Jag ser nog endast Daniel Day-Lewis som en bättre skådespelare i dagens konkurrens.

  American Psycho är given etta på listan och sedan gillar jag Batman Begins, The Fighter och The Machinist mycket också. Har tyvärr inte sett Equlibrium och Harch Times, men nu blev jag riktigt motiverad att ta mig ann båda!

  Jag ska ha ett Batman-tema på min blogg väldigt snart så då kommer recensioner på Begins och The Dark Knight, bland annat. Såg om Batman Begins nyligen och den växte väldigt mycket på mig, liksom Bales insats i den.

  SvaraRadera
 7. Jimmy: Jättekul att du uppskattar hans prestationer så mycket. Håller med om att det är han och Day-Lewis som nog är i topp om att gå in för sina roller. Finns så klart ett par andra (som Philip Seymour Hoffman).

  Tror inte du blir besviken på Equilibrium och Harsh Times. Sistnämnda ger han en riktigt bra prestation dessutom.

  Låter bra, jag har bara sett Batman Begins en gång, men håller den som den bättre av de två. Kul att den blev bättre vid omtitt också. Kommer säkert se om de två filmerna innan den tredje filmen kommer.

  SvaraRadera