torsdag 3 maj 2012

Topp Tio Torsdag: Clint Eastwood

De tio bästa filmerna med Clint Eastwood [1930-]. Observera att detta inte är en lista över de bästa prestationerna utan endast filmerna.

10 - In the Line of Fire (1993)
"Frank Horrigan" (Clint Eastwood) är veteran i Secret Service som ställs inför ett tufft uppdrag när en psykopat är ute efter presidenten.

9 - A Fistful of Dollars (1964)
En man rider in i den mexikanska gränsstaden San Miguel där han spelar ut två rivaliserande banditgäng mot varandra. Eastwood spelar "Joe". Läs mer.

8 - Escape from Alcatraz (1979)
Tre fångar, med ledaren "Frank Morris" (Eastwood) i spetsen, planerar att rymma från Alcatraz - till varje pris.

7 - Kelly's Heroes (1970)
Andra världskriget rasar för fullt när "Menige Kelly" (Eastwood) får veta att 14.000 guldtackor finns i en bank långt inne i fiendeland. Han värvar ett osannolikt gäng äventyrslystna soldater och börjar planera århundradets fräckaste bankkupp. Läs mer.

6 - Unforgiven (1992)
Den f.d. revolvermannen "William Munny" (Clint Eastwood) har inte hållit i ett vapen på 11 år. Då kommer en prisjägare med ett erbjudande som han inte kan motstå.

5 - Million Dollar Baby (2004)
En dag dyker en tjej upp på en boxningsklubb och vill bli proffsboxare. Den f.d. proffsboxaren och ägaren "Frankie Dunn" (Eastwood) är inte övertygad, men blir övertalad att ta henne under sina vingar. Läs mer.

4 - For a Few Dollars More (1965)
Den snabbskjutande prisjägaren "Monco" (Eastwood) slår sig ihop med f.d. sydstatsöversten Mortimer för att ringa in skurken El Indio och dennes gäng, samt ett kassaskåp fyllt med dollars. Läs mer.

3 - The Good, the Bad and the Ugly (1966)
"Blondie" (Eastwood), Angel Eyes och Tuco utgör den gode, den onde respektive den fule. Deras vägar korsas och ett livsfarligt sökande efter $200.000 i guldmynt tar sin början. Läs mer.

2 - Dirty Harry (1971)
"Harry Callahan" (Clint Eastwood) är en ordkarg ensamvarg som inte drar sig för att bryta mot reglerna. En mördare härjar i staden och Harry gör allt för att stoppa honom, även om det innebär att han inte följer reglerna. Läs mer.

1 - Where Eagles Dare (1968)
Under andra världskriget skickar britterna sju utvalda soldater, en av dessa är amerikanen "Schaffer" (Eastwood), till de tyska alperna för att rädda en amerikansk officer som sitter fängslad i Hitlers ointagliga örnnäste. Officern besitter hemlig och ytterst viktig information och får till varje pris inte hinna bli förhörd av tyskarna. Läs mer.


Bonus - The Bridges of Madison County (1995)
Sommaren 1965 tar ett möte plats mellan hemmafrun Francesca och den bohemska National Geographic-fotografen "Richard Kincaid" (Eastwood). Mötet dem emellan utvecklas till en passionerad kärlekshistoria som varar i fyra dagar. Läs mer.

Fler Topp Tio hittas här.

8 kommentarer:

 1. Bra lista som vanligt. Har faktiskt inte sett alla, även om ingen känns direkt obekant. Gillar särskilt #1, den står väldigt mycket på tur i omtittslistan, men det blev en annan örnfilm först.

  Däremot är det nog tusan så att jag skulle vilja byta ut MDB mot Gran Torino.

  SvaraRadera
 2. Sofia: Clintan har varit med i en hel del favoritfilmer. Jag hade väldigt svårt att bestämma vilken ordning de skulle ha, speciellt topp 3 som alla är femmor för mig. Valde Örnnästet då det är en barndomsfavorit som håller än och det vinner den på. Men sen om den är bättre än Dirty Harry eller Gode, onde, fule är en annan sak...

  Gran Torino var jag inte så förtjust i första gången. Andra gången blev den bättre (såg humorn i den), men räckte inte riktigt till att komma med på listan. Million Dollar Baby funkar bäst första gången, men känslorna kom även fram vid omtitt och jag gillar den.

  SvaraRadera
 3. Rolig lista med många bra filmer att välja bland. Jag vet inte hur min skulle se ut, men klart är att Million Dollar, Kelly's Heroes, Unforgiven och The Good, The Bad.. hade varit med. Dessutom hade THe Bridges nog tagit förstaplatsen.

  Ännu roligare att jag inte har sett filmen på förstaplatsen. Alltid kul med osedda klassiker. :)

  SvaraRadera
 4. addepladde: Inte så svårt att göra en rolig lista med Clintan ;) Däremot var det desto svårare att rangordna, inte alls lätt.

  Jaså, "Madison County" skulle ta första platsen. Gillar den också och tyckte den var värd ett omnämnande. Men det var några till jag gillar som inte fick komma med... Kanske får skriva om dem istället.

  Örnnästet håller i alla väder. Visst pratar alla engelska, men det är ett härligt krigsäventyr som slår det mesta i mina ögon.

  SvaraRadera
 5. Kul att se Örnen som etta! Har sett den flera gånger då både min bror och far är helt galna i den, haha. Var länge sen nu, borde kanske se om den snart. :)

  Har bara sett de två första Dirty Harry filmerna men jag har boxen i hyllan så det borde bli av att se resten också...

  SvaraRadera
 6. Svart Noir: Javisst ska du göra det. Tror inte du blir besviken. Det är ett härligt äventyr med stämningen på topp. Riktigt härlig.

  Dirty Harry-filmerna är inte alls tokiga, men ingen kommer i närheten av originalet. Har också boxen så det lär också bli en återtitt på filmerna framöver.

  SvaraRadera
 7. Har sett rubbet! Jag hade nog skippat Kellys hjältar samt Alcatraz, tycker båda de filmerna är lite småtrista. Mannen med oxpiskan är en favorit hos mig. Örnästet är en härlig film var inte så länge sedan jag såg den :)

  SvaraRadera
 8. filmitch: Hmm, jag såg om Kelly's hjältar för inte så länge sen och den höll bättre än väntat. Gillar den. Och Flykten från Alcatraz är en film jag är uppväxt med. Lite långsam kanske, men jag gillar den utan tvekan.

  Mannen med oxpiskan är inte dum, inte heller The Outlaw Josey Wales (Mannen utanför lagen). Fanns som sagt ett par till filmer jag gärna hade tagit med...

  Kul att du också gillar Örnnästet. Känns mer och mer som att jag gjorde rätt i att ha den som #1 ;)

  SvaraRadera